Milieu- en diervriendelijk ongedierte bestrijden, kan dat wel?

Ook al houden we van onze dieren, in sommige gevallen veroorzaken ze serieuze overlast. Dit kan zorgen voor ongemakkelijk situaties en soms vormt ongedierte zelfs gevaar voor de gezondheid. In deze gevallen is het raadzaam om de plaag te bestrijden. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, ook voor andere nuttige organismen, gewassen en zelfs voor huisdieren. Is effectieve bestrijding van ongedierte ook mogelijk zonder schade aan het ecosysteem?

Milieuvriendelijke ongediertebestrijding

Traditionele methoden van ongediertebestrijding, bijvoorbeeld boktorbestrijding zijn vaak gericht op het vernietigen van plaagorganismen zonder rekening te houden met de bredere ecologische gevolgen. Daarom zoeken steeds meer mensen naar milieuvriendelijke alternatieven. Het inschakelen van professionele ongediertebestrijding kan het gebruiken van zulke bestrijdingsmiddelen veilig(er) maken. Deze is er onder andere voor ongedierte zoals muizen, ratten, mieren, houtwormen, bedwantsen, papiervisjes, kakkerlakken of mollen.

Ongedierte bestrijden met andere diertjes

De veiligste manier van ongedierte bestrijden is door biologische bestrijding. Hiermee wordt bedoeld dat je plaaginsecten tegengaat door de inzet van roofdieren, nuttige insecten of aaltjes. Dit laatste is met name erg effectief bij gewassenbescherming. Zo hadden veel tuinen dit jaar last van een buxusmotplaag. De rupsen van deze mot kunnen binnen no-time je buxussen kaalvreten. Wanneer je tuin aantrekkelijk is voor natuurlijke vijanden, zoals de koolmees en merel, worden veel van deze rupsen opgegeten.

Een andere manier om deze en andere plaagdiertjes zonder chemische middelen te bestrijden, zijn feromoonvallen. Dit is een val waar de insecten door een bepaalde hormonale geur op afkomen, net zoals een bij op honing. Officieel valt dit eigenlijk niet onder ongediertebestrijding, maar het is wel een manier om de populatie van bepaalde insecten te monitoren en controleren. Heb je last hebt van een muizenplaag? Dan is een kat is huis een mooi voorbeeld van biologische bestrijding. En in ieder geval zeker een reden waardoor knaagdiertjes liever wegblijven.

Voorkomen is beter dan bestrijden

Een andere benadering van milieuvriendelijke ongediertebestrijding is ervoor te zorgen dat bepaalde plekken voor deze dieren niet aantrekkelijk zijn. Hierdoor kunnen veel problemen worden voorkomen, voordat ze zich überhaupt voordoen. Zoals het voorkomen van houtwormbestrijding door een goed geventileerde omgeving en een beschermende beitslaag. Denk verder aan een goede hygiëne in woningen, regelmatig onderhoud aan gebouwen, duurzaam landgebruik en het ontoegankelijk maken van voedselbronnen.

Een vervelende bijwerking van onze warme nazomer is een muggenplaag. Bijzonder dat we zoveel last kunnen hebben van zulke kleine beestjes. Er zijn veel soorten muggensprays verkrijgbaar. Deze bevatten chemische stoffen en het is geen prettige gedachte dat je deze in je leefomgeving verspreid. Oplossingen die het milieu of je gezondheid op geen enkele manier belasten zijn simpel, zoals met een hor, vliegengordijn of klamboe.

Samenleven met de natuur

Terwijl we streven naar een wereld waarin mens en natuur harmonieus naast elkaar kunnen bestaan, is het antwoord op de vraag “milieu- en diervriendelijk ongedierte bestrijden, kan dat?” een duidelijke ja. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dus het bevorderen van biodiversiteit en het creëren van een gezonde omgeving voor natuurlijke vijanden van plagen.

Over de schrijver