onkruid verwijderen
diy

Onkruid in je tuin? Zo kom je er op een natuurlijke manier vanaf

Onkruid is goed voor insecten, maar het kan ook heel vervelend zijn. We hebben het dan niet over planten met een geneeskrachtige werking of de exemplaren die je kunt eten, maar over mos tussen de tegels en het groen dat je tuin in razend tempo overwoekert. Hoe kom je daar nou op een natuurlijke manier vanaf?
Het tuincentrum ligt vol met onkruidbestrijdingsmiddelen, maar die heb je nergens voor nodig. Met huis-, tuin- en keukenspullen verwijder je onkruid met gemak, zonder schade toe te brengen aan het milieu. Pas wel goed op dat je het plaatselijk en met mate aanbrengt, zodat en het niet in de bodem terecht komt.

Onkruid wieden met de hand

Voordat je met allerlei middeltjes aan de gang gaat, is het beste advies om onkruid geen kans te geven om te groeien. Als het hoog staat, is het leed al geschied en heb je volgend jaar hetzelfde probleem. Kom daarom direct in actie en begin zo snel mogelijk met schoffelen en wieden.
Trek de ongewenste planten met wortel en al uit de grond. Daarna kun je ze laten drogen en via de groenbak afvoeren. Blijf dit doen, want op een gegeven moment is de wortel uitgeput en ben je er vanaf.
Dit is natuurlijk wel meteen de meest arbeidsintensieve methode, maar een dagje met je handen in de aarde en je neus in het groen is wel heel goed voor je humeur én een serieuze work-out.
Pexels Photo 413735

Gekookt water

Het kan lastig zijn om onkruid met de hand tussen de tegels uit te trekken. Vaak trek je dan alleen de plant los, maar blijft de wortel zitten. En bij mos werkt dat helemaal niet. Gekookt water is dan een oplossing. Je giet het hete water over het onkruid, even laten intrekken en schrobben maar. Wat blijft zitten kun je met een onkruidkrabber of aardappelschilmesje gemakkelijk wegkrabben.

Zoutoplossing

Planten gaan dood van zout water en dat maakt een zoutoplossing een prima manier om van je onkruid af te komen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het voorzichtig aanbrengt, want anders gaan ook de andere planten dood en komt het in de grond.
Je kunt 1 deel zout mixen met 8 delen water. Vervolgens voeg je er een beetje groene zeep bij en giet je het mengsel in een plantenspuit. Spuit het alleen op de bladeren en de stam en niet in de aarde. De “mooie” planten kun je het beste opzij binden, zodat je ze niet per ongeluk raakt.
Zoutoplossing kan je tegels aantasten, dus houd daar rekening mee als je het gebruikt.
Pexels Photo 906066
 

Houtsnippers, stro of boomschors

Open, donkere plekken in je tuin zijn gevoelig voor onkruid. Gras groeit lastig op deze plekken, maar houtsnippers, stro of boomschors zijn dan een oplossing. Door de aarde met deze materialen te bedekken, krijgt onkruid geen kans om te groeien.
Veel succes. Heb je zelf nog tips? Deel ze met ons, dan voegen we ze bij in de blog.

Over de schrijver

19 reacties op “Onkruid in je tuin? Zo kom je er op een natuurlijke manier vanaf”

 1. Mos op tegels of stenen? Aardappelen (of rijst en dergelijke) afgieten op de tegels/stenen. Na het eten even met de harde bezem erover en je bent er weer een tijdje vanaf… ?

 2. Tip met houtsnippers. Eerst karton (van dozen) eronder leggen.heb ik gelezen van meerdere tips van YOUTUBE.
  Wordt vervolgd.ervaring moet nog blijken.eerst wel het onkruid diep verwijderen voor het plaatsen van karton ( eventueel kranten, nat)

 3. Tip met houtsnippers. Eerst karton (van dozen) eronder leggen.heb ik gelezen van meerdere tips van YOUTUBE.
  Wordt vervolgd.ervaring moet nog blijken.eerst wel het onkruid diep verwijderen vo I r het plaatsen van karton ( eventueel kranten, nat)

 4. Hallo,
  Jullie zijn van groen en eerlijk en leuker leven?
  Wees dan ook zo eerlijk en groen, dat zout, azijn.en chloor verboden zijn als onkruidverdelger?
  Alles terug te vinden op de site van de overheid.

 5. Ook onkruidbestrijding met zout en azijn is geen goed idee. https://www.velt.be/pers/persberichten/azijn-zout-tegen-onkruid-geen-goed-idee
  Gewoon regelmatig met bv de hand of een klein schepje met wortel en al verwijderen. Ik laat het meeste gewoon staan tot de bloemen zijn uitgebloeid, en dan verwijder ik de uitgebloeide bloemen zodat er geen zaaddozen worden gevormd. Goed voor de bijen, vlinders en andere insecten. Neem even de tijd, goed voor je tuin, de insecten en eventueel voor de moestuin. En met je vingers in de aarde is rustgevend en heilzaam voor de geest.
  Ik ben geen ‘zwever’ overigens, ik sta stevig met beide voetjes op de grond. Maar er wordt al genoeg gerommeld met ons voedsel en water, en er worden hierdoor al genoeg mensen(kinderen) ziek. Help de wereld, begin bij jezelf…

 6. Sorry, maar de tip voor schoonmaakazijn is waardeloos. De concentratie is veel te laag. Mijn advies stoelt op ervaring en de concentratie moet minimaal 20% zijn om effect te hebben.

  1. Bij ons heeft het azijn perfect geholpen .gewoon op onkruid of mos of aanslag spuiten en na 1 a 2 weken is alles bruin en kun je het zo weg vegen op en tussen de tegels.

Reacties zijn uitgeschakeld.