Onmisbaar in je moestuin: radijsjes

Ze zijn lekker, makkelijk zelf te verbouwen en ook nog eens heel gezond: radijsjes. Deze kleine bolletjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wit, maar ook roze, knalrood en zelfs paars.

Heb je een eigen moestuintje of een speciale zaaibak voor eigen kweeksels? Dan is dit het moment om radijsjes in te zaaien.

Goed voor je gezondheid

Radijsjes zijn familie van kool, broccoli en spruitjes en beschikken over dezelfde stoffen die werkzaam zijn tegen kanker: sulforafaan en indole-3. Uit onderzoek is gebleken dat deze stoffen de ontwikkeling van bepaalde soorten kanker vertraagt of zelfs stopt, doordat ze ervoor zorgen dat het lichaam meer ontgiftende enzymen aan gaat maken. Al deze soorten groenten bieden deze voordelen echter alleen als ze ongekookt zijn. Spruitjes, broccoli en kool worden zelden ongekookt gegeten, maar radijsjes wel. Die zijn rauw juist het lekkerst. Naast de anti-kankerstoffen bevatten radijsjes ook veel vitamine C, wat het immuunsysteem versterkt.

Zelf radijsjes kweken

Radijsjes kunnen het beste ingezaaid worden op een plekje dat dagelijks vijf tot zes uur zonlicht krijgt. Gebruik liever geen verse mest, dat levert minder knapperige radijsjes op. Je kunt ze wel wat compost met houtsnippers geven. Dat voorkomt ook dat er wortelmaden in terecht komen. Laat de grond nooit uitdrogen, maar geef de radijsjes ook niet te veel water; dan kunnen de wortels wegrotten. Oogst de radijsjes snel. Als ze te groot worden, verliezen ze aan smaak.

Bron: Guardian