Waarom een goed eetritme belangrijk is voor je gezondheid

Genieten van het ontbijt. Bron: smlygrl, Flickr
Genieten van het ontbijt. Bron: smlygrl, Flickr

Niet alleen wat je eet, maar ook wanneer je dat doet heeft een verbazend groot effect op de gezondheid. Wie als jongere nooit ontbijt en dat blijft overslaan, heeft 68% meer kans dat hij rond zijn 43ste suikerziekte krijgt. Hij loopt bovendien 27% meer kans op hart- en vaatziekten bij het klimmen der jaren. De kans op hart- en vaatziekten loopt zelfs op tot 55% als je gewend bent om ‘s avonds laat.nog te bunkeren. Recente Zweedse en Amerikaanse onderzoeken tonen dit onmiskenbaar aan.

“Ontbijt als een koning, lunch als een handwerksman, dineer als een bedelaar” is het oude gezegde. De laatste onderzoeken lijken dit te ondersteunen. Kinderen die hun ontbijt verwaarlozen — doordat ze niet rustig aan tafel  zitten, of alleen zoet eten of drinken — lopen soortgelijke risico’s. Onderzoekers aan de universiteit van Umea, Zweden, analyseerden in 1981 de leefgewoonten van 889 gezonde zestienjarige proefpersonen in de Zweedse stad Lulea.  In 2008 op 43-jarige leeftijd, gebeurde dit opnieuw. Met als conclusie deze diabetesfactor.

Een gezond eetritme

Ongezonde gewoontes op je zestiende, blijken vrij nauwkeurig het ontstaan van diabetes te voorspellen, en dit onafhankelijk van andere factoren zoals levensstijl en een hoge BMI (Body Mass Index). Het ontbijt voortdurend negeren resulteert al tijdens de adolescentie in een bovengemiddelde gewichtstoename en een hoger bloedglucoseniveau.

Diabetes gaat vaak samen met cardiovasculaire risicofactoren als veel buikvet, hoge bloedsuikerspiegel, hoge bloeddruk en lage niveaus van goede cholesterol (HDL). 27% van de onderzochte mensen had al op zijn minst tekenen van diabetes. Maria Wennberg, hoofdauteur van het onderzoek: “Dagelijks goed ontbijten zorgt waarschijnlijk voor een gezonder eetpatroon gedurende de rest van de dag”

Ook een recent onderzoek van de Harvard School of Public Health (Amerika) waarschuwt voor de risico’s van nooit ontbijten. Harvard becijferde dat je dan ook 27% meer kans hebt op hartaanvallen en hart- en vaatziekten, als gevolg van o.a. diabetes, hoge bloeddruk en hoge cholesterol. Dit onderzoek dat liep tussen 1992 en 2008, onderzocht 27.000 mannen tussen  45 en 82 jaar oud op hun voedingspatroon en de impact ervan op de gezondheid. Mensen die het ontbijt overslaan zijn vaker rokers, single en alcoholgebruikers.

Het Engelse woord voor ontbijt, breakfast, betekent letterlijk het verbreken van het vasten. Dat vasten doe je normaliter ’s nachts als je slaapt. Leah Cahil, hoofdauteur van het Harvard-onderzoek:”Wanneer je lichaam vast, activeert het een beschermende functie om in leven te blijven, waarbij het de bloeddruk, insuline en cholesterol verhoogt. Als je daarnaast niet ontbijt, dan vergt dat een extra inspanning van je lichaam, na de hongerstaking van een hele nacht. Dit is de reden dat wie jarenlang niet ontbijt, duurzaam een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk kweekt. En daarvan kun je weer hart- en vaatziekten krijgen.”

Stevig tafelen

Maar het omgekeerde is minstens zo slecht. De wetenschappers ontdekten ook dat ‘s avonds stevig snacken soortgelijke gevolgen kan hebben. Een steekproef onder mensen die toegaven ’voor het slapen gaan veel te eten, liet zien dat bij hen het risico op hart-en vaatziekten stijgt met 55%. ‘s Nachts  is je lichaam in rust en met voeding die nog in je maag zit, zorg je dan voor overbelasting van het systeem, Je lichaam kan het eten slapend niet goed verteren. Ook dan treden op den duur dezelfde nadelige effecten op: hoge bloeddruk, gewichtstoename, veranderingen in de bloedsuikerniveaus en meer risico op hartaandoeningen.

Bron: Corriere della Sera

Lees ook

Gezonde en lekkere manieren van ontbijten uit de wereldkeuken

Ontbijt vookomt hart- en vaatziekten bij man

Bijna alle succesvolle mensen staan vroeg op

Over de schrijver

1 reactie op “Waarom een goed eetritme belangrijk is voor je gezondheid”

  1. geweldig did had ik echt nodig ik ontbijten eigelijk nooit just nibell alday long and om 4 uur een maaltijd maar weer om 8 uur.
    dit gedurende 5 maanden .en ik werd dikker mijnch
    olosteral hoger dan normaal. en geen tevreden full gevoel. .dus n
    begin ik nyu maar met ontbijt .wat heel moeilijk is als ik me zo vol voel. dus ook avonds niet meer laat eten. bedankt voor dat artikel.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020