Ontgiften: iedereen kan het gebruiken

Foto: vmiramontes (Flickr)
Foto: vmiramontes (Flickr)

Het inzicht dat we tegenwoordig bloot staan aan zo’n 80.000 chemische stoffen in de lucht, het water, ons eten en ons huis maakt veel mensen onrustig. We kopen ons dan ook arm aan gezondheidsvoedsel en ontgiftingsproducten. Maar helpen die ook? Volgens sommige organisaties, zoals het Engelse Sense about Science, zijn de producten pure ‘kwakzalverij’. Ons lichaam zou prima in staat zijn om afval op te ruimen, daar heeft het geen extra hulp bij nodig.

Het onafhankelijke tijdschrift Medisch Dossier komt op basis van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek tot een ander inzicht. Het ontgiftingsvermogen van het lichaam verschilt volgens de redactie per persoon. En bij ongeveer de helft van de mensen werkt het onvoldoende voor een adequate reiniging.

Ontgifting is een complex proces dat in het kort als volgt werkt: onder invloed van enzymen kan gif zich binden aan actieve stoffen die dit uit het lichaam verwijderen voor het schade aanricht. Hoofdredacteur van Medisch Dossier, Lynne Mc Taggert: ‘Vergelijk het met personeel van een kernreactor dat kernafval steeds zorgvuldig verwijdert voordat het de omgeving besmet. Als dit niet heel zorgvuldig gebeurt kan de schade voor de omgeving uiteindelijk groter zijn dan het afval op zich. Of dat lukt, is afhankelijk van een groot aantal factoren: aangeboren aanleg, voeding, leefomgeving, zowel binnens- als buitenshuis, enzovoort.’

Aangezien we dagelijks bloot staan aan ongekend veel giftige stoffen kan ieders lichaam wel een beetje hulp gebruiken bij ontgifting, volgens Medisch Dossier. Om te ontgiften moet je lichaam gifstoffen uitscheiden en moet je verder contact hiermee vermijden. Voor hulp kun je het beste een therapeut raadplegen. Die kan individuele factoren als lichaamsbelasting, voedselovergevoeligheid en werking van de spijsvertering beoordelen. Heb je een ernstige kwaal, zoals hartziekte of een andere aandoening, dan moet je uitsluitend onder toezicht proberen te ontgiften. Anderen kunnen baat hebben bij deze tips:

Lichaamsbeweging: stimuleert het afvoersysteem van het lichaam. Een enkele fietstraining kan het gehalte aan ontgiftingsenzymen al verdubbelen.

Launabaden: bevorderen het zweten waarbij via de huid afvalstoffen worden afgevoerd. Gewone saunabaden kunnen helpen, maar speciaal geadviseerd wordt de infrarood sauna, waarbij de straling direct in het lichaam wordt opgenomen.

Kruivormige groenten: broccoli, kool, bloemkool en waterkers zijn rijk aan isothiocyanaat, een chemische verbinding die de werking van ontgiftingsenzymen en antioxidanten stimuleert.

Uien, knoflook en prei zijn bekende lichaamsreinigers met een antioxidante werking.

Vezels kunnen zich binden aan gif in het lichaam en op die manier helpen dit af te voeren.

Groene thee is een krachtig reinigingsmiddel. Bij statistisch onderzoek zag men een relatie tussen het drinken van zo’n drie koppen groene thee per dag en een afname van het risico op kanker bij mannen en vrouwen.

Lees meer tips, wetenschappelijke inzichten, en medische adviezen over ontgiften in Medisch Dossier, april 2010. Neem een abonnement op Medisch Dossier voor € 3,25 per maand!

Over de schrijver

15 reacties op “Ontgiften: iedereen kan het gebruiken”

  1. Ik ben 21 jaar en heb sinds bijna een jaar dat ik helemaal geen energie meer heb terwijl ik daarvoor soms wel 3 x per dag aan het sporten was. Ik kom ook amper me huis uit terwijl ik daarvoor altijd op pad was. Maar de klachten die me het meest dwars zitten is dat ik vaak last van me buik heb en het heel snel koud heb laatste tijd. Ben al vaak naar de arts en het ziekenhuis geweest maar krijg elke keer diagnoses waar ik weinig aan heb. En nu lees ik hier over ontgifting wat me wel interesseert, ik hoop eigenlijk dat iemand zich terug kan vinden in mij bericht en me tips kan geven. Alvast bedankt…

  2. Ik (39 jaar) ontgift nu sinds 2 jaar 1 keer per maand met een detox voetenbad onder begeleiding van een natuurgeneeskundig therapeut. Het werkt fantastisch en het is voor buitenstaanders vooral zichtbaar aan mijn gladde huid zonder 1 rimpel! Het is jammer dat ik deze eenvoudige en zeer effectieve manier van ontgiften nog niet zo vaak tegenkom in artikelen over ontgiften. Ik adviseer de mensen in mijn omgeving om dit ook te gaan doen omdat het nog zoveel andere goede dingen doet voor lichaam en geest.! Ik ben vastbesloten om het detox voetenbad de rest van mijn leven te blijven gebruiken ook omdat ik geloof dat ons lichaam het zelf ontgiften niet meer aankan door de enorme toename van giftige stoffen in voedsel, water en lucht!. Het gevolg is dat steeds meer mensen allergieen, auto-immuun ziekten, kanker en andere ellendige ziektes krijgen.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020