Ontploffende varkensmest stelt wetenschappers voor raadsel (video)

Foto: still uit video van kstp.com

Amerikaanse varkensboeren hebben last van een onverklaabare schuimlaag op varkensmest. De schuimlaag kan meer dan een meter dik worden. Omdat het licht ontvlambare gassen zoals methaan vasthoudt, kan het gemakkelijk ontploffen. Er zijn een zestal ontploffingen gerapporteerd, waarbij honderden varkens bij omgekomen zijn. Het aantal boerderijen waar de schuimlaag is aangetroffen is veel groter.
De schuimlaag onstaat op mest die meestal in gierputten onder de stallen bewaard wordt. De zaak wordt onderzocht door wetenschappers van de universiteit van Minnesota. Zij vermoeden dat de schuim mogelijk verband houdt met een nieuwe stam van bacteriën die zich hebben ontwikkeld in de mest. Het lukt de onderzoekers echter niet de oorzaak van de schuim te ontdekken.
Volgens de site Mother Jones is zit in de gierputten van dit soort stallen een “goulash van bacteriën, anti-bacteriële middelen en nieuwe, tegen antibiotica resistente bacteriestammen”, gemengd met mest, dode biggen en nageboortes. Kortom, een ideale broedplaats voor enge dingen.

Bron: MotherJones, grist, Minnesota Daily.
Hoogopgeleide vrouwen zijn vaker tegen megastallen
Peter Singer veranderde ons denken over dieren
Terug naar de basis van ons voedsel

Over de schrijver

1 reactie op “Ontploffende varkensmest stelt wetenschappers voor raadsel (video)”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020