Het jaar is nog maar net begonnen maar iedereen is alweer (of nog steeds) goed druk met van alles en nog wat. Daardoor blijven de dingen thuis wellicht wat langer liggen dan we willen. Stapels post waar we nog in moeten duiken, spullen die eigenlijk naar de kringloop moeten en plantjes die er wat treurig bij hangen na al die dagen met de verwarming aan. In het kader van onze ontspulmaand geven we je daarom graag wat tips en methodes om een beetje orde te scheppen in de chaos. Hopelijk herken je jezelf in een van de onderstaande omschrijvingen en heb je wat aan onze suggesties.
De man of vrouw van uitersten
Ben jij zo iemand waarbij het alles of niets is? Is jouw huis het grootste gedeelte van de week een paardenstal en ram je er zo nu en dan met een berg schoonmaakmiddelen en een stofzuiger doorheen om het een dagje krakend schoon te hebben? Dan kan je misschien het best voor de radicale opruimsessie (blijven) gaan. Waarschijnlijk doe je dat dus nu een keer in de week, maar misschien kan je jezelf wat helpen door er twee keer per week even goed voor te gaan. Dat scheelt je waarschijnlijk een stuk van je weekend en een hoop frustratie. Bovendien is het ook wel fijn als je een keer spontaan bezoek krijgt en je die gewoon zonder schroom thuis kunt ontvangen.
De dagelijkse wervelwind
Word jij al knorrig van het idee dat je jouw weekend eerst begint met ‘herstelwerkzaamheden’ in je huis? Dan kan je er misschien beter voor kiezen om een paar korte maar fanatieke opruimmomentjes in te lassen. Zo hebben vrienden van mij een dagelijks opruimkwartiertje ingesteld nadat hun dochtertje op bed ligt. Zij gaan dan samen als een soort wervelwind door het huis waarbij ze de speelgoedhoek, de keuken en de woonkamer opruimen, afnemen en stofzuigen en het verbaast me elke keer weer in hoe weinig tijd je een huis er weer sprankelend uit kunt laten zien.
De schoonmaakkampioen
Ben jij gek op structuur en vind je het fijn om te weten waar je aan toe bent? Dan kan je er voor kiezen om een eigen schoonmaakrooster te fabriceren dat bij jouw of jullie leefritme past. Zo hoef je geen wekelijkse discussies te voeren over wie wat doet en wanneer dat precies gaat gebeuren. Je kunt er vaste klusjes op zetten zoals de afwas doen of de badkamer schoonmaken, maar je kunt ook een rooster maken om je huis eens goed op te ruimen. Zo kan je bijvoorbeeld een paar momenten inplannen waarop je een ruimte of kast in het huis grondig gaat opruimen. Het fijne aan een lijstje of rooster is ook dat je er dingen op kunt afvinken waardoor je er ook nog eens een voldaan gevoel aan over houdt.
De fanatieke ontspuller
Ben jij zo iemand die al tijden fanatiek wil gaan ontspullen maar blijf je het uitstellen? Zet dan deze week nog vier dozen of grote tassen in je woonkamer en begin gewoon. Die vier dozen zijn natuurlijk niet om maar in het wilde weg spullen in te mieteren maar om alle spullen gelijk in te delen in vier handige categorieën. Hier zijn ze:
– spullen die een nieuw plekje krijgen. Zoals bijvoorbeeld die zomerjas die nog steeds aan de kapstok hangt en (helaas) voorlopig achterin een kast mag verdwijnen of die stapel brieven die netjes in je administratiemap kunnen.
– dingen die weg kunnen omdat je ze eigenlijk niet gebruikt en iemand anders er wel eens heel blij van kan worden. Breng ze bijvoorbeeld naar de kringloop, het Leger Des Heils of een ander goed doel.
– overbodige rommel waar eigenlijk niemand op zit te wachten. Deze kan je uiteindelijk weer kwijt in je oud papierbak of container.
– fijne of handige spulletjes die je wilt houden maar die je toch even van z’n plek haalt zodat je er gelijk een doekje overheen kunt halen of die misschien een ander mooi plekje krijgen.
De minimalist in de dop
Als je echt héél hard wilt ontspullen kan je mee doen aan The Minimalism Game. Dat ‘spel’ duurt dertig dagen en gaat als volgt: op de eerste dag gooi of geef je één ding weg, op dag twee worden dat twee dingen, enzovoort. Dit betekent dat je aan het einde van de rit in totaal 465 (!) spullen de deur uit heb gedaan. Dat ruimt wel lekker op! En zo kan je jezelf geleidelijk laten wennen aan het opruimen en weg doen van spullen. Onze dappere redacteur Sjoske doet deze maand The Minimalism Game, al weet ze niet zeker of ze eigenlijk wel over zoveel spullen beschikt, maar ze gaat haar best doen. Je kunt haar voortgang hier volgen.
Wil jij graag meer opruimtips? Klik dan hier voor een eerder artikel met tips voor een overzichtelijker leven. ? Klik hier om meer te lezen over ontspullen.
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Huang Qingjun.
Spitsuur – zo schep je orde in de chaos
Over de schrijver

De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur