20 x ontspullen; deze dingen kun je makkelijk missen

Meer ruimte in je hoofd en huis door minimaliseren? Dit begint bij ontspullen. Je kent het wel; die stapel tijdschriften voor als je er ‘ooit’ tijd voor hebt, een ongebruikte gadget van je werk of die schoenen die eigenlijk niet lekker zitten. In-the-end zit het je eigenlijk alleen maar in de weg.

Stel je voor hoeveel je letterlijk en figuurlijk wordt verlicht zonder al die overbodige spullen. Als je eenmaal bezig bent, zul je merken dat het ook nog eens hartstikke leuk is om te doen!

Minder spullen: alleen maar voordelen

Ok, toegegeven, ontspullen lijkt voor veel mensen makkelijker dan het is, maar je krijgt er zoveel voor terug. Wanneer je precies weet wat er achter die kastdeurtjes verscholen gaat, geeft dit een gevoel van controle en innerlijke rust. Het zorgt voor meer ruimte in je hoofd en je huis. Spullen terugvinden en gebruiken, is ook ineens een stuk makkelijker. Bovendien kun je een klein zakcentje verdienen aan de dingen die je zelf niet meer gebruikt door ze te verkopen. Oftewel, ontspullen is een praktische, nuttige, leuke en vooral bevrijdende manier voor een vrijer leven.

Hoe pak je het aan?

Je hoeft echt geen doorgewinterde opruimgoeroe te zijn om flink te ontspullen. Hik je tegen het hele project aan? Verdeel het dan in behapbare delen; ruimte voor ruimte, dag voor dag. Maar het belangrijkste; begin! Pak desnoods eerst een half uur waarin je één lade of kast uitzoekt en plan de rest voor later. Zet alvast een krat neer waar je alles in doet waar je vanaf wilt. Het kan ook helpen om er een ‘twijfel’doos naast te zetten om later nog eens kritischer te bekijken.

Kun je iets ‘overbodigs’ echt niet weg doen? Als je heel bewust besluit om spullen te houden, dan valt het extra op als je het na een tijdje nog steeds niet hebt gebruikt en kun je het alsnog weggooien. Ontspullen is dus ook geen eenmalige actie, maar jouw nieuwe way-of-life.

Geen idee waar je moet beginnen? Wij hebben de dingen die je makkelijk kunt missen alvast hieronder op een ‘ontspullen lijst’ gezet.

Dikke kans dat je deze spullen kunt missen als kiespijn

Goodbye prulletjes en overbodige rommel, hello rust en ruimte!

1. (Oude) mobiele apparaten
Elk huishouden heeft minimaal twee mobiele apparaten die in de kast stof liggen te happen. Misschien kun jij je smartphone of iPad verkopen, inleveren bij een recycleprogramma of goed doel. Zoek daarna al je losse snoertjes, stekkers en opladers bij elkaar; het toonbeeld van chaos. Wedden dat je een groot gedeelte ervan eigenlijk nooit meer gebruikt?

2. Keukenapparatuur dat je nooit gebruikt
Een slacentrifuge, eierkoker, ice crusher, wafelijzer, poffertjespan of vleesmolen; van die keukenhulpjes die je zelden of nooit gebruikt, maar wel veel ruimte in beslag neemt. Selecteer de keukenapparatuur die je daadwerkelijk regelmatig gebruikt. De rest? Breng het naar de kringloop, verkoop of geef het weg. Heb je het toch eens nodig, dan kun je het altijd van iemand lenen. Neem gelijk je servies onder de loep en doe incomplete of kapotte items weg. En heb je echt zoveel theelepeltjes en gebaksvorkjes nodig? Opgeruimd staat netjes!

3. Voedingsmiddelen die over datum zijn
Als je toch in de keuken bent, duik in de sauzen, smeersels en kruiden. Daar staat vast een hoop tussen dat al een tijdje over de datum is. Het moment om ze weg te gooien. Potjes die staan te wachten op dat éne speciale recept die je ooit gaat maken, kun je beter weggeven. Wanneer ‘ooit’ is aangebroken, kun je deze altijd opnieuw aanschaffen.

4. Kleding dat te klein is of je niet meer draagt
Ga regelmatig door je kledingkast en kijk grondig naar wat je niet meer draagt. Houd als vuistregel aan dat wat je minimaal een jaar niet hebt gedragen, weg te doen. Maak er een ander blij mee door het weg te geven of verkoop het op tweedehandskleding websites zoals Vinted of Marktplaats.

5. (Versleten) linnengoed
Hoeveel dekbedovertrekken gebruik je en heb je eigenlijk nodig. Eentje voor op het bed en eentje voor in de kast, toch? Dit geldt hetzelfde voor stapels theedoeken en keukendoeken. Bewaar hoogstens een oud extra setje voor knutselprojecten of verf klusjes. Geef al het andere linnengoed weg of dump het in de textielbak.

6. Decoratie
Heb je je beeldjes en frummeltjes in dat hoekje staan omdat het mooi is, of kun je er geen afstand van doen en weet je niet waar je het moet laten? Maak plaats voor minimalistische en betekenisvolle decoratie die jouw huis écht tot thuis maakt.

7. Post en bonnetjes
Iets waar veel huishoudens mee worstelen is post, bonnetjes en reclamefolders die zich maar blijven opstapelen. Tijd om hier doorheen te gaan en alleen te bewaren wat echt belangrijk is. Geef het gelijk een plekje waar het thuishoort, dat geeft zoveel rust en overzicht.

8. Badkamerkastje-troep
Staan in jouw badkamerkastje de producten die je écht regelmatig gebruikt? Of is het een onoverzichtelijk geheel aan half gebruikte flesjes met verzorgingsproducten die toch niet zo goed bevielen als je dacht. Weg ermee! Net als opgedroogde potjes nagellak, mascara of geurtjes die (niet meer) lekker ruiken.

9. Knutselspullen
Ohw yes, nog zo’n plek; de knutselkast. Het scheelt al heel veel wanneer je deze hebt opgeruimd. Vervolgens kun je makkelijk weg doen wat je niet gebruikt en ook niet op de planning staat om te gebruiken.

10. Medicijnen die over datum zijn of die je niet meer gebruikt
Breng medicijnen die je niet meer gebruikt naar de apotheek of een plek voor klein chemisch afval. Hier wordt medicijnafval veilig verwerkt, waardoor geen schadelijke resten in het milieu terechtkomen.

De smaak te pakken? Geniet van je opgeruimde lades, kasten en extra ruimte. Ga snel door met het elimineren van onderstaande overbodige spullen in je huis.

11. Speelgoed van kinderen
12. Boeken en tijdschriften
13. Schoonmaakmiddelen
14. Sleutels
15. Notitieboeken
16. Pennen en stiften
17. Sieraden
18. CD’s en DVD’s
19. Gereedschap
20. Gadgets

Op naar een leven met minder ballast en meer vrijheid! Geef jezelf toestemming om los te laten zodat ruimte ontstaat voor wat écht belangrijk is.

Over de schrijver