We gaan ontspullen!

Op de redactie van hetkanWel willen we het nieuwe jaar graag positief beginnen. Daarom gaan we vanaf 9 januari aan de slag met een goed en duurzaam voornemen. Jullie konden bepalen welk voornemen dat precies ging worden door een poll in te vullen. En de uitslag is…. 
Op nummer drie staat het voornemen om minder afval te produceren. Op nummer twee het voornemen om vegetarisch te gaan eten. De grote winnaar van deze poll is om te gaan ontspullen. Challenge accepted!
De komende dertig dagen zullen we met alle liefde handige tips, trucs, ervaringsverhalen, slimme weetjes en leuke uitdagingen met je delen. Uiteraard vinden we het helemaal gaaf als jij met ons mee doet!
We gaan ontspullen!
Een mooi woord dat we afgelopen jaar leerden kennen was ‘ontspullen.’ Het schijnt namelijk dat je gelukkiger wordt van minder spullen bezitten. Daarom nemen we een maand lang de tijd om onze spullen kritisch onder de loep te nemen, even flink op te ruimen en zullen we bovendien meer in zetten op ervaringen. We beginnen op 9 januari en gaan door tot 9 februari. Doe jij ook mee? Deel je ervaringen met ons via social media met de hashtags #hetkanwel #ontspullen
Lezen over ontspullen
Wil jij je alvast inlezen? Dan kunnen we deze boeken van harte aanbevelen:
In het boek ‘Ontspullen’ interviewt James Wallman antropologen die de ‘rommel crisis’ onderzoeken. Verder spreekt hij met economen over nieuwe manieren van vooruitgang meten en bevraagt hij psychologen over materialisme en stress. Naast het belichten van de problematische kant komt hij gelukkig ook met oplossingen. Zo zouden we gelukkiger worden als we meer gaan inzetten op ervaringen in plaats van op spullen.
In 2015 schreef Marie Kondo het populaire boek ‘Opgeruimd’ en later verscheen haar nieuwe ‘Spark Joy.’ Beide boeken richten zich op ontspullen en bieden praktische tips. Haar methode is eigenlijk best eenvoudig: je ruimt per categorie op in plaats van per ruimte. Je kiest een categorie en schuift alle items op een grote hoop. Per item ga je na of je er blij van wordt. Als dit niet het geval is kan het weg.
In het boek ‘You can buy happiness and it’s cheap’ vertelt Tammy Strobel over haar ervaringen met ‘ontspullen’  terwijl ze samen met haar man een steeds simpeler en gelukkiger leven gaat leiden. Zo gaan ze bij zichzelf te rade waar ze nu echt gelukkig van worden en gaan ze zelfs in een tiny house wonen. We zijn dit boek zelf nog aan het lezen maar zullen het eind deze maand weggeven in een splinternieuwe winactie. De gelukkige winnaar zal het (in het kader van ontspullen) hopelijk uiteindelijk zelf weer doorgeven aan iemand anders!

Afbeelding: Tammy Strobel
Afbeelding: Tammy Strobel


The Minimalism Game
The Minimalism Game is een uitdaging waarbij je 30 dagen lang gaat ontspullen. Op dag 1 gaat er 1 ding weg, op dag 2 gaan er 2 dingen de deur uit, enzovoorts. Als je deze uitdaging 30 dagen weet vol te houden dan kan je uiteindelijk wel 465 spullen de deur uit doen! Onze redacteur Sjoske is zo dapper om deze uitdaging aan te gaan en zal hier binnenkort een blog over schrijven. Durf jij met haar mee te doen?

Wil jij graag meer lezen over ontspullen? Klik dan hier voor een overzicht van onze artikelen over dit onderwerp.

Over de schrijver

1 gedachte over “We gaan ontspullen!”

  1. Pingback: Spitsuur - zo schep je orde in de chaos

Reacties zijn gesloten.