Ontvang je thuis groene stroom of sjoemelstroom?

Heb je een energiecontract voor groene stroom? Dan is er een kans dat je eigenlijk sjoemelstroom afneemt. Hoe dat zit en wat je eraan kunt doen? We leggen het graag aan je uit.

CO2-neutraal in 2050

Je leest en hoort er veel over: we zijn onderweg naar een CO2-neutraal Nederland in 2050. Dat betekent onder andere dat in 2030 maar liefst 70 procent van alle elektriciteit uit duurzame bronnen moet komen. Een mooi beeld: over 10 jaar draait ons land dus, als het goed is, grotendeels op energie afkomstig van windmolens op zee en land en vele zonnepanelen op daken en in zonneparken.

Op dit moment kiest al bijna 70 procent van de huishoudens in Nederland voor groene stroom. Goed nieuws, zou je denken. Maar op dit moment wordt nog maar 7 procent van alle energie in Nederland duurzaam opgewekt. Je hoeft geen wiskundig genie te zijn om te zien dat er iets niet klopt: de vraag is veel groter dan het aanbod.

Daar spelen grote energiebedrijven op in door zogenaamde ‘groene stroom’ uit andere landen te kopen. En daar hoeft geen kabel aan te pas te komen, een certificaat is genoeg.

Groene-stroomcertificaten

Bij de productie van duurzame energie wordt voor elk megawattuur een ‘Garantie van Oorsprong’ aangemaakt. Deze GvO’s zijn certificaten die bewijzen dat de stroom duurzaam is opgewekt.

In Europa is er een levendige handel in deze certificaten. Dat gaat als volgt. In sommige landen, zoals Noorwegen, wordt zóveel duurzame energie geproduceerd dat de bijbehorende certificaten er vrijwel geen waarde hebben: bijna alle energie is er immers groen. Landen als Noorwegen verkopen de certificaten daarom door, maar: meestal niet de bijbehorende energie. Zo consumeert Nederland op papier meer groene stroom, maar in werkelijkheid leidt het er niet toe dat er meer groene stroom wordt opgewekt. Grijze stroom in een groene jas.

Het kan dus zo zijn dat jouw energieleverancier dat certificaat koopt en het gebruikt om jou grijze stroom in een groen jasje te verkopen, zonder dat een energiemaatschappij daar ook maar een megawattuur duurzaam voor hoeft op te wekken. Dat noemen we sjoemelstroom.

Waarom sjoemelstroom een probleem is

Sjoemelstroom is een probleem, omdat een certificaat helemaal geen echte investering is in duurzame energie. Per saldo verbeter je het milieu er namelijk niet mee en veel mensen die denken groene stroom te krijgen, worden voor de gek gehouden door hun energieleverancier. 100% duurzame energie

Wat is dan echt groene stroom? Dat is stroom die grotendeels (voor minimaal 80%) uit duurzame bronnen in Nederland wordt opgewekt. Alleen bij het afnemen van écht groene stroom draag je bij aan het verduurzamen van Nederland. Daarom kun je het beste kiezen voor een energiebedrijf dat enkel 100% duurzame energie uit Nederland biedt, zoals onze partner Vandebron.

Vandebron

De missie van Vandebron is simpel: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland. Het bedrijf is ontstaan vanuit het geloof in positieve verandering. Het is de eerste energieleverancier waar je je energie rechtstreeks van een lokale en duurzame producent koopt. Je weet daardoor precies waar je stroom vandaan komt, wie het opwekt en waar je geld naartoe gaat. En dat is pas echt goed voor Nederland, de wereld en voor jou.

 Wil je weten of jij wel echt groene stroom uit Nederland krijgt? Dat kan via deze check. En kom je bedrogen uit? Denk er dan eens over om over te stappen naar een echt duurzame energieleverancier. Het is gemakkelijker dan je denkt.

 

 

Over de schrijver

2 reacties op “Ontvang je thuis groene stroom of sjoemelstroom?”

 1. Het kiezen van een groene energieleverancier is inderdaad een goede stap om je eigen voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd bij te dragen aan de energietransitie. Overstappen is tegenwoordig ook een fluitje van een cent.

  Naast Vandebron zijn er nog enkele andere donkergroene energieleveranciers in Nederland zoals Qurrent, PureEnergie en OM. Zelf zit ik al enkele jaren bij PureEnergie naar volle tevredenheid. De elektriciteit wordt 100% in Nederland opgewekt en ze verkopen nooit meer dan dat ze zelf kunnen opwekken. De levering van gas wordt gecompenseerd. Toen ik overstapte was PureEnergie zelfs een stuk goedkoper dan de fossiele energiereuzen Nuon en Essent.

  De consumentenbond doet ook jaarlijks onderzoek naar alle energieleveranciers om te kijken hoe duurzaam ze zijn.

 2. Het kiezen van een groene energieleverancier is inderdaad een goede stap om je eigen voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd bij te dragen aan de energietransitie. Overstappen is tegenwoordig ook een fluitje van een cent.

  Naast Vandebron zijn er nog enkele andere donkergroene energieleveranciers in Nederland zoals Qurrent, PureEnergie en OM. Zelf zit ik al enkele jaren bij PureEnergie naar volle tevredenheid. De elektriciteit wordt 100% in Nederland opgewekt en ze verkopen nooit meer dan dat ze zelf kunnen opwekken. De levering van gas wordt gecompenseerd. Toen ik overstapte was PureEnergie zelfs een stuk goedkoper dan de fossiele energiereuzen Nuon en Essent.

  De consumentenbond doet ook jaarlijks onderzoek naar alle energieleveranciers om te kijken hoe duurzaam ze zijn. Het onderzoek van 2018 is hier te lezen:

  https://www.consumentenbond.nl/binaries/content/assets/cbhippowebsite/tests/energie-vergelijken/onderzoek_stroomleveranciers_rapport_2018.pdf

Reacties zijn uitgeschakeld.