Ontwikkelings-samenwerking 4.0: uitwisselen van data

Foto: visual mWater
Foto: visual mWater

Ontwikkelingssamenwerking is allang niet meer ‘zielige mensen’ in Afrika of een ander arm continent helpen. En het gaat inmiddels ook veel verder dan handel drijven met, waar de Nederlandse overheid zo vol trots op inzet. Wat het allernieuwste is? Hulp door het uitwisselen van gegevens. Bestaande data en crowdsourced gegevens worden gekoppeld en op een open online platform gedeeld.

Hoe effectief is hulp?

Zo heeft de 1%CLUB samen met Akvo en Text to Change Three60 opgezet. Een online platform dat enerzijds toont hoe effectief hulp is. En dat anderzijds (dus) laat zien waar je moet zijn voor hulp die werkt -als burger- of waar je moet zijn om hulp beter te laten werken – als sociaal ondernemer of ngo.
Het werkt supersimpel: door het bij elkaar brengen van bestaande data die overal en nergens zijn vastgelegd en door er ook nog een persoonlijke, op grassrootlevel, beoordeling bij te voegen, kun je zien hoe hulp werkt. Het prototype heeft als thema gezondheidszorg voor vrouwen. Maar zo’n tool is natuurlijk voor veel meer issues te gebruiken.
Het prototype is ontwikkeld met geld van de Bill & Melinda Gates Foundation. De 1%CLUB gaat binnenkort met het prototype in de hand pitchen voor een groter bedrag om meer vormen van hulp in kaart te kunnen brengen.

Schoon drinkwater

Het Amerikaanse mWater zet zich onder meer in voor schoon drinkwater. Daarom heeft het een app ontwikkeld waarmee lokale communities de resultaten kunnen uploaden van een goedkope watertest ($3) waarmee ze checken of hun drinkwater schoon is. Maar met het simpelweg het in kaart brengen van schone waterputten ben je er er niet volgens oprichter John Feighery. Het grootste gevaar voor drinkwater is rioolwater. Wie wel eens in Afrika geweest is, kan zich de gebrekkige infrastructuur voor riolen ongetwijfeld voor de geest (en neus) halen.
Daarom heeft mWater ook mSewage ontwikkeld: een tool die via crowdsourcing locaties van slechte sanitaire voorzieningen als een open wc en riooloverstromingen in kaart brengt. mWater hoopt op die manier overheden actie te laten ondernemen. En zo ziet de bevolking dus ook waar ze vooral niet moet zijn.

Onnodig te zeggen dat dit soort tools de leefomstandigheden van veel mensen verhoogt. Zeker nu Google afgelopen week bekendmaakte dat ze mobiel internet voor opkomende markten beschikbaar wil maken.
Lees ook:
Online co creatie business plan Valdi: Doen!
Van publiek-private samenwerking wordt alleen het bedrijfsleven beter
“Inspiring people to be part of a better world”, is het motto van Petra Kroon, social journalist. Via verschillende media vertelt ze over social change. Daarnaast is ze trendanalist op het gebied van social innovation, waarover ze (vooral) online publiceert. Ze is oprichter van The Social Reporters, een netwerk van mediamensen die via social media het verhaal van organisaties laat horen. Meer lezen: www.goedgeefs.nl

Over de schrijver