Onverwachte effecten van energiebesparing: betere gezondheid, meer banen

Energiebesparing. Foto: Fabio Bruna, FlickrEnergiebesparing levert veel meer voordelen dan alleen het besparen van geld. Energiebesparende maatregelen zouden zelfs op de gezondheid van mensen gunstige effecten hebben. In de regel verbetert namelijk het binnenklimaat door het plaatsen van dubbele ramen en isolatie. Maar daar blijft het niet bij: energiebesparing zorgt ook voor meer banen en meer goeds. Dit blijkt uit een analyse van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).
Volgens de IEA moeten overheden en investeerders meer oog hebben voor deze “bijkomende voordelen” van energiebesparing. Uit een Amerikaans onderzoek bleek eerder dat elke dollar die geïnvesteerd werd in energiebesparing, 3 dollar opleverde vanwege de stijgende waarde van huizen. En zo zijn er nog andere gunstige effecten. IEA noemt er vijf in totaal: (1) economiebrede invloeden, zoals meer banen, en verbeteringen op het gebied van gezondheid en welzijn, (2) hogere industriële productie, (3) lagere infrastructurele kosten voor energieproducenten, (4) hogere prijzen voor huizen en kantoren en (5) lagere kosten voor overheden.
Volgens dat energiebesparing zorgt voor “een reeks van effecten op de werkgelegenheid. Voor elke miljoen euro die besteed wordt aan energiebesparingen, worden 17 tot 19 nieuwe banen gecreëerd. Dat zijn directe banen als een gevolg van de maatregelen, maar ook banen die een gevolg zijn van het feit dat consumenten en bedrijven meer geld overhouden om te spenderen.

Goed nieuws voor SER Nationale Energieakkoord

Het IEA onderzoek is goed nieuws voor het onlangs gesloten SER Energieakkoord. In dit Akkoord ligt een sterke nadruk op energiebesparing. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) becijferde onlangs dat het akkoord kan zorgen voor 59.000 tot 86.000 voltijdsbanen, oftewel 10.000 tot bijna 15.000 banen per jaar vanaf 2017.
Bron: IEA, EIB
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Lees ook ons dossier energiebesparing
5 opmerkelijke highlights uit het SER Energieakkoord

Over de schrijver