Een lastig restproduct is afval al lang niet meer. Miljoenen tonnen afval worden tegenwoordig omgezet in energie. Als je twee vuilniszakken vol afval verbrandt, heb je bijvoorbeeld al voldoende stroom om vier maanden continu te bellen of genoeg warmte om 7 te keer douchen.
Probleem is echter dat we te weinig afval produceren om de 12 Nederlandse afvalverbranders op volle capaciteit te laten draaien. Dus helpen we de Italianen in Napels maar wat graag van hun afvalberg af. Goed nieuws zou je denken: zij hun troep kwijt, wij lekker bellen en douchen.
Maar dat ligt genuanceerder. Hoe geavanceerd de installatie ook is, bij afvalverbranding komen schadelijke stoffen vrij. Daardoor slepen we bijvoorbeeld restjes kwik en cadmium uit Italië naar Nederland. En bij ons blijft het liggen. Dat geeft euro-sceptici een schot voor open doel: wij brengen onze euro’s naar Italië in de vorm van steunfondsen, en we importeren hun milieuvervuiling.
Maar belangrijker is de waarneming dat we door onze verslaving aan goedkope energie opnieuw kiezen voor een snelle, maar vervuilende bron. Terwijl er ook iets voor te zeggen zou zijn om hier verbrandingsovens te sluiten en er in Italië enkele te openen. Omdenk-vraag: kunnen we geen verbrandingsovens exporteren in plaats van afval te importeren?
Bronnen: NOS en Duurzaam Nieuws
Lees ook:
3 gedachten over “Onze euro’s gaan naar Italië, hun gif komt naar ons”
Dergelijke vergelijkingen zeggen een breed publiek meer dan abstracte kWh-getallen. Dat heeft het Journaal goed begrepen.
kWh abstrakt??
Tja als we aannemen dat mensen hun stroomverbruik niet meten, noch de opbrengst van hun zonnepanelen of van hun gezamenlijke windmolen, ziet de toekomst er somber uit.
Toegegeven met gratis opladen van e-voertuigen zijn de kWh's onbelangrijk
Weer een nieuwe energie eenheid "vier maanden continu te bellen of 7 te keer douchen" Hoe groot kun je de verwarring maken? Afval heet per definitie "CO2 vrij", inbegrepen de bootreis vanuit Napels?
Voorheen was teveel afval een (milieu)probleem, maar in deze tijd van duurzaamheid is alles anders en is te weinig afval het probleem.
Reacties zijn gesloten.