Ooit een spirituele ervaring gehad? Je hond ook

Rgdaniel
Foto: Rgdaniel – Flickr

De Britse bioloog Rupert Sheldrake leerde ons al dat dieren dingen doen die wij mensen voor onmogelijk houden. Ze nemen de telefoon op als de baas belt en springen op als de baas nog kilometers verderop in de auto stapt. Slangen kunnen zelfs ruim op tijd waarschuwen voor aardbevingen.

De Amerikaanse professor Kevin Nelson voegt in zijn boek “The Spiritual Doorway in the Brain” een nieuwe gave toe aan het scala ongedachte dierenkwaliteiten. Volgens hem zijn dieren in staat om spirituele ervaringen te hebben.

Onderzoek toont namelijk aan dat spirituele ervaringen hun oorsprong vinden diep in de primitieve delen van het menselijke brein – gebieden die dieren met dezelfde hersenstructuren ook hebben.

De moeilijkheid ligt echter in het bewijzen van spirituele ervaringen bij dieren. “Aangezien alleen mensen een taal spreken die de rijkdom van spirituele ervaringen kan uitdrukken, is het niet erg waarschijnlijk dat we ooit met zekerheid weten wat een dier subjectief ervaart”, licht professor Nelson toe.

Ondanks deze beperking, vindt hij dat het toch heel redelijk is om aan te nemen dat dieren, net als mensen, in staat zijn tot spirituele ervaringen, aangezien de meest primitieve delen van ons brein spiritueel zijn.

Professor Nelson: “Als we bij mensen de hersengebieden verstoren waar het zicht, het beweginszintuig en onze positiebepaling samenkomen, dan kunnen buitenlichamelijke ervaringen letterlijk gerealiseerd worden door een knop om te draaien. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit anders is voor een hond, kat of primaat.”

Bronnen: MSNBC, Ode en hetkanWel

Lees ook:

Slangen kunnen ruim op tijd waarschuwen voor aarbevingen

Dieren met een zesde zintuig

Video: hond rent weg uit huis vlak voordat aardbeving toeslaat

Over de schrijver

1 gedachte over “Ooit een spirituele ervaring gehad? Je hond ook”

Reacties zijn gesloten.