Ook een mislukte meditatiepoging telt

Foto: David Van Der Mark, Flickr, Cc By-Sa 2.0
Foto: David Van Der Mark, Flickr, Cc By-Sa 2.0
(Gastbijdrage van Liesbeth van Houten) Mediteren is even tot rust komen te midden van alle dagelijkse drukte. Gewoon even stil zijn, resetten, proberen om het gekwetter in je hoofd stil te zetten. Je kunt het bijvoorbeeld dagelijks tien minuten doen, in de ochtend, in de avond of allebei. Niks zweverigs aan, zie het als een plezierige way of life. Het kan je keuzes door de dag heen positief beïnvloeden. Mogelijk voel ook jij je beter en rustiger, eet je gezonder, verdeel je je energie beter en kies je bewuster.

Lijkt het je wat om het te proberen? Misschien helpen bijgaande tips je op weg.

1. Elke plek is goed

Gewoon op je bed, in bad, elke plek waar je graag bent is prima. Hang zo nodig even een briefje op je deur dat je een kwartier niet gestoord wilt worden. Je kunt in lotushouding zitten, met je benen gekruist over elkaar. Leg dan een kussen iets onder je stuitje waardoor je ruggenwervel kaarsrecht wordt. Het is de bedoeling dat je ‘actief’ zit. Maar je kunt ook gewoon op een stoel zitten, zoals je dat normaal doet.

2. Adem rustig en diep in en uit

Een gemakkelijke techniek die je overal kunt doen is deze. Schenk bewust aandacht aan het verloop van je ademhaling: dat haalt wat van de drukte uit je hoofd. Je volgt je ademhaling naar binnen, tot diep in je buik en weer naar buiten. Al die tijd denk je hoogstwaarschijnlijk nog aan van alles. Waar ook alweer je fietssleutel ligt. Wat je vanavond zult eten. Dat je je belastingaangifte nog in orde moet maken. Dat is geen enkel probleem.

Voor mij werkt het wel als ik iets in de vorm van een ijspegel visualiseer daar waar mijn luchtpijp zit. Door die vorm daalt mijn ademhaling af naar mijn buik. Je kunt er ook een klank bij maken, zoals heel langzaam “Ohm”. Je voelt dan je stembanden trillen, en ook die fysieke sensatie kan je afleiden van je gedachtes.

Maar voorlopig vliegen ze hoogstwaarschijnlijk nog alle kanten op. Je begint het zeker te weten: ik kan dit niet. Je overweegt om maar weer te stoppen, maar je kijkt het nog heel even aan.

3. Feliciteer jezelf met deze poging

Elke poging om te mediteren, dus ook een ‘mislukte’, brengt je dichter bij een goed resultaat. En een goed resultaat is heel relatief. Ik ben al dik tevreden als ik van de tien minuten tien of twintig seconden echt aan niets heb gedacht.

4. Neem ingevingen serieus

Krijg je gedachtes over dingen of mensen in jouw leven? Kijk er na afloop eens serieus naar. Misschien wil je er wat mee doen. Sta je overdag voor een moeilijke keuze, dan kun je daar bijvoorbeeld die avond op mediteren. Misschien schiet je dan iets verstandigs te binnen. Vertrouw er dan gerust op dat het een goed antwoord is, alsof je een grote innerlijke wijsheid hebt aangeboord. En dat scheelt een heleboel denkwerk en onzekerheid.

5. Regelmaat is fijn

Voel ik me in de loop van de dag een beetje hyper, dan ben ik waarschijnlijk die ochtend vergeten om te mediteren. Eigenlijk is het ook best apart dat we dat volhouden: vroeg opstaan, de hele dag druk doen, dan weer slapen om daarna van voren af aan te beginnen. Een paar natuurlijke rustmomenten kunnen dan weldadig zijn en zelfs onmisbaar worden.

6. Vertel tegen huisgenoten of kinderen dat je wilt mediteren

Dit lijkt een detail, maar je hebt natuurlijk toch even een rustige omgeving nodig. Dit helpt ook om jezelf en je voornemen serieus te nemen. Misschien vind je het zelf nog raar om te zeggen, maar die knop moet even om. Goede kans dat het hen stiekem ook interesseert. En zo niet, ook goed. Straks ben je weer opgeladen en kun je er weer helemaal voor iedereen zijn.

Een praktisch basisboek voor beginners is geschreven door Barry Long en Lisette Thooft, met als titel: Meditatie.

Foto: David van der Mark, Flickr, CC BY-SA 2.0

Schermafbeelding 2015 09 11 Om 15.15.27

Lees ook: 14 wetenschappelijke bewijzen dat mediteren gezond is

Over de schrijver

1 gedachte over “Ook een mislukte meditatiepoging telt”

  1. Liesbeth heeft gelijk, ook een mislukte meditatiepoging telt. Je hebt er dan in ieder geval de moeite voor gedaan en als je dan de volgende dag gewoon weer opnieuw probeert, wordt het al gauw eigen! Ik ben er nu ook mee bezig en het voelt goed! Gewoon volhouden, in het begin 5 minuutjes en dan kan je het later uitbouwen tot wel een uur. Je kan op YouTube vele leuke begeleide meditaties vinden, lekker met een muziekje erbij! Succes!

Reacties zijn gesloten.