Ook voor de winter: boeren in eigen huis met microgroenten

Bron: Valkyrieh (Flickr.com)

Lijkt het boerenleven jou ook zo romantisch, maar woon je op drie hoog achter in de stad? Ga dan microgroentes kweken. Die zijn niet alleen gezond en lekker, ze zijn vooral: klein. Boer zijn in eigen huis is zelfs gezond: uit wetenschappelijke analyse van het onderzoeksteam onder leiding van Qin Wang blijkt dat de kleine plantjes meer vitamines en gezonde voedingsstoffen in zich hebben dan hun volwassen tegenhangers.
Microgroentes bevatten hogere concentraties van gezonde vitamines en carotenoïden dan hun volwassen tegenhangers. Zo heeft een kleine rode kool het meeste vitamine C in zich en zit groene radijs barstensvol vitamine E. Microgroentes variëren in grootte van één tot drie centimeter lang, inclusief wortel en stengel. Ze voegen een heerlijke smaak en een beetje eigenzinnigheid toe aan de maaltijd.
Ook zonder groene vingers
Microgroentes hebben een maximale groeitijd van 14 dagen, zijn gemakkelijk in onderhoud en daarom geschikt voor mensen zonder tuin of groene vingers. Gewassen die gemakkelijk ontkiemen zijn kool, bieten, boerenkool, koolrabi, mizuna, mosterd, radijs, snijbiet en amarant. Maar ook wortel, tuinkers, rucola, broccoli, venkel en spinazie kun je planten als microgroente.
Creatief boeren
De uitdaging van het tuinieren in kleine stedelijke ruimtes heeft inmiddels gezorgd voor veel innovatieve ideeën: planten op brandtrappen, in fietstassen of in stoelen. Maar kunstenares Jenna Spevack ziet landbouwgrond in alles wat ze vindt in huis. Zij bouwt minikassen in boekenkasten, bureaus en koffers. Boer zijn is nog nooit zo gemakkelijk geweest.
Bron: Treehugger
Lees ook
Fairphone over anderhalf jaar in de winkel
Win een chef-kok bij je thuis
Verdien je eigen stukje windmolen in 7 jaar terug

5 reacties op “Ook voor de winter: boeren in eigen huis met microgroenten”

  1. Dit is wel een leuk filmpje, maar er staat nog veel meer online: http://www.youtube.com/watch?v=OSt0DmAPDm4&fe
    Je hebt bij de biologische winkel van die speciale kiembakjes, maar in een grote jampot gaat het dus ook prima. Gebruik zaden die niet behandeld zijn met pesticiden. Je kunt biologische zaden kopen bij een biologische winkel, of je kunt ze online bestellen. Ik kweek op dit moment broccolikiemen, omdat die ontzettend gezond zijn: http://nutritionfacts.org/video/broccoli-sprouts/
    Ik koop mijn biologische broccolizaden hier: http://www.bolster.nl/kiemgroenten

Reacties zijn uitgeschakeld.