Ook weinig fijnstof verhoogt kans op longkanker

Foto: Kevin Dooley, Flickr
Extreme Luchtvervuiling In Bejing. Foto: Kevin Dooley, Flickr

Zelfs een minimale hoeveelheid luchtvervuiling door fijnstof vergroot de kans op longkanker met ongeveer 20 procent. Dit schrijven onderzoekers van onder andere de Universiteit Utrecht deze week in het medisch tijdschrift The Lancet Oncology, aldus de Volkskrant.
De Europese studie is de omvangrijkste poging ooit om het verband tussen fijnstof en longkanker te duiden. Eerdere steekproeven waren vaak te klein. Bijna 13 jaar volgden de wetenschappers ruim 300 duizend personen op 17 Europese locaties waar ook de fijnstofgegevens worden bijgehouden. Gedurende de onderzoeksperiode kregen grofweg 7 op de 1.000 mensen longkanker.
Lees het hele artikel in de Volkskrant
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Kijktip Zembla: stikken langs de snelweg
Luchtvervuiling is een sluipmoordenaar: hoe scherp schiet hij in jouw straat?

Over de schrijver

2 reacties op “Ook weinig fijnstof verhoogt kans op longkanker”

  1. Dat maakt voor veel mensen totaal niet uit, (houtstoken een geliefde hobby tegenwoordig in de tuin of de houtkachel die moet branden) want het fijnstof PM2,5 wat zeer schadelijk is voor ieder mens nemen we op de koop toe. Houtrook is voor 80 tot 90% ultra fijnstof. Maar gezelligheid kent geen tijd. VVD Zeewolde vindt zelfs dat gezelligheid van kerstboomverbranding belangrijker is dan gezondheid. Vandaar dat u nu in elke tuin een vuurkorf ziet branden tot laat in de nacht. Hoe komt het nou dat er zoveel nieuwe kankergevallen komen door beter onderzoek of……………….. toch het verkeer………nee NL wordt een keer wakker in een land waar je opelkaar zit gepropt kan houtstoken niet. Vroeger ded men dat ook wordt dan gezegd, maar toen waren er geen 17 miljoen Nederlanders en geen dicht gepropte woonwijken.
    Asbest raakt iedereen meteen in de stress terwijl fijnstof gevaarlijk is.
    Ik zou zeggen niet zeuren als je bij de oncoloog komt en je hebt genoten van je houtkachel, vuurkorf en BBQ dat is het risico vanhet vak. Verkeer kun je niet afschaffen, maar houtstoken in woonwijken afschaffen wordt niemand slechter van.

Reacties zijn uitgeschakeld.