Oorlogswees wordt succesvolle balletdanseres

AT&T, screenshot
AT&T, screenshot

De jonge Michaela DePrince uit Sierra Leone had als kind maar één droom: balletdanseres worden. Voor veel mensen blijft zoiets bij een droom, maar Michaela heeft haar droom weten te realiseren: ze is inmiddels professioneel balletdanseres en treedt ze voor het eerst op in Zuid-Afrika.  Een hele prestatie voor een 17-jarige oorlogswees die al haar hele leven kampt met een huidziekte.

Burgeroorlog
Michaela heeft geen gemakkelijke jeugd achter de rug. Toen ze drie jaar oud was, werd haar vader neergeschoten door rebellen en haar moeder uitgehongerd. Vanwege haar huidziekte vitiligo werd Michaela beschouwd als ‘duivelskind’ en opgesloten in een weeshuis. Daar kwam ze voor het eerst een foto van een ballerina tegen. Die foto raakte haar zo, dat ze hem bewaarde en zich voornam om net zo te worden als ze in Amerika terecht kwam. Die kans kreeg ze toen ze door een Amerikaans stel geadopteerd kreeg. Ze stortte zich volledig op ballet en maakt volgende week haar professionele debuut in Le Corsaire in het Joburg Theater in Zuid-Afrika.
Geen favoriet
Michaela heeft hard moeten knokken voor haar succes. In het weeshuis had ze het vanwege haar eigengereidheid en huidziekte niet makkelijk. Als er een favorietenlijst gemaakt werd, op basis waarvan de kinderen eten en kleding kregen, nam Michaela steevast de laatste plek in. Dat zorgde er wel voor dat ze goede vriendinnen werd met Mia, het meisje dat net een plekje voor haar kwam. Michaela en Mia werden later samen geadopteerd en zijn nu zussen.
Rolmodel
Inmiddels lijken de nare herinneringen plaats te kunnen maken voor mooie ervaringen. Toch komt het succes van Michaela niet vanzelf.  Als donkere balletdanseres heeft ze veel te maken met racisme. Zo zag ze verschillende rollen aan zich voorbij gaan, omdat ze niet blank was. Toch laat ze zich daar niet door weerhouden; ze blijft hard werken om andere donkere kinderen te inspireren en de weg voor hen vrij te maken.
Bron: 360 Magazine, The Guardian
Lees ook:
Annette Dölle: “Het leven is, en ik mag meedansen”
Zon & Zeker: snel zonnepanelen op je dak
Broer van Paul McCartney zingt bedankjes vanuit de afvalbak

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020