Op deze plek vind je de schoonste lucht ter wereld

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw meten we in Nederland hoe schoon de lucht is. Vroeger zagen we dat stoffen zoals benzeen en zwaveldioxide een groot probleem waren. Sinds die tijd zijn er veel maatregelen getroffen om de lucht in ons land schoner te krijgen.

Toch is Nederland niet de plek op aarde waar je de schoonste lucht ter wereld vindt. Sterker nog: op sommige dagen is de kwaliteit van de lucht zelfs matig te noemen. Door op zoek te gaan naar de beste luchtreiniger kun je de zuurstof in je huis in ieder geval verversen en gezond houden. Liever wonen op dé plek op de wereld waar de lucht het schoonst is? Lees dan vooral even verder.

Hoogste luchtkwaliteit vind je in Afrika

Grote kans dat je het niet verwacht, maar je vindt de schoonste lucht ter wereld toch echt in Afrika. In het westen van Afrika ligt Togo, waar de luchtkwaliteit het hoogst is. Dat is te zien op deze live-kaart voor World’s Air Pollution (real-time). Natuurlijk veranderen deze gegevens nogal eens, maar er moet veel gebeuren voordat de luchtkwaliteit ineens veel slechter wordt. Verder scoort het noorden van Europa goed op deze kaart. Verschillende delen in Noorwegen, Zweden en Finland hebben een uitstekende luchtkwaliteit. Ook IJsland, Letland, Canada en delen van Wit-Rusland hebben een schone lucht.

Op diezelfde kaart is te zien dat Australië ook goed scoort op het gebied van luchtkwaliteit. De meeste gebieden daar zijn groen, wat betekent dat de luchtkwaliteit goed is. Alleen boven enkele steden zoals Melbourne en Sydney is de lucht gemiddeld. Dat is niet heel vreemd: boven plekken waar veel mensen op elkaar wonen, is de lucht altijd slechter door de vele uitlaatgassen. Kijk maar eens naar een stad zoals Mumbai (India) of Shanglan (China); deze steden krijg een rood label (unhealthy). Kao-Ping in Taiwan en Aralik in Turkije zijn paars (very unhealthy). Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, is zelfs donkerrood wat ‘hazardous’ (gevaarlijk) is. 

Hoe schoon is de lucht in Nederland nu?

Verhuizen naar een ander land is natuurlijk niet zomaar gebeurd. Daarom is het wel zo interessant om te weten hoe het precies zit met de luchtkwaliteit in Nederland. Zoals je op de live-kaart kunt zien, is Nederland gemiddeld lichtgroen wanneer het om schone lucht gaat. Dat betekent dat het vaak oké is, maar dat het ook zeker wel eens beter kan. Wat duidelijk te zien is, is dat het boven de steden minder schoon is dan boven de natuurgebieden. Het noorden van Nederland is hierbij gemiddeld schoner dan het midden en zuiden van Nederland. Meer daarover en over hoe de kwaliteit van de lucht in elkaar zit, lees je in dit onderzoek van het RIVM.

Daar lees je onder andere dat het verkeer in Nederland veel invloed heeft op hoe schoon de lucht is. Minder auto rijden zorgt er onder andere voor dat de luchtkwaliteit buiten beter wordt. Maar: dan moeten we dat met z’n allen doen. Wat je in ieder geval wel zelf kunt doen, is naar de kwaliteit van de lucht in je huis kijken. Om zo gezond mogelijk binnen te kunnen leven, is het nodig om regelmatig te ventileren. Zelfs wanneer je aan een drukke weg woont, helpt het om af en toe een raam open te zetten voor frisse lucht. Daarnaast is het goed om te kijken naar het soort schoonmaakmiddelen dat je gebruikt. Gebruik geen extreem chemische producten, maar kies liever voor mild. Tot slot helpt een luchtreiniger om de lucht in je huis op een gezond peil te houden. Online vind je een overzicht van de beste luchtreinigers voor ieder budget.

Over de schrijver