Op een bamboefiets door Ghana

Met een diploma Business Administration op zak, besloot de Ghanese Bernice Dapaah zes jaar geleden om voor zichzelf te beginnen. Ze wilde graag de jeugd in Kumasi, de op één na grootste stad in Ghana, een handje helpen, want het is voor hen moeilijk om een baan te vinden. Ze besloot fietsen te maken van bamboe, een lokaal geproduceerd materiaal. Met Ghana Bamboo Bikes Initiative slaat Dapaah twee vliegen in één klap: ze creëert werkgelegenheid én ze zorgt ervoor dat kinderen op een bamboefiets naar school kunnen.

Bamboe

Bamboe leent zich goed voor het frame van een fiets: het is duurzaam, goedkoop en recyclebaar. Het materiaal is in Kumasi te vinden bij lokale boerderijen. Volgens Dapaah wordt de markt voor bamboefietsen in Ghana en West-Afrika steeds groter.
Dapaah heeft tot nu toe al 35 jongeren getraind en aan werk geholpen. Er werken niet alleen jongens bij Ghana Bamboo Bikes Initiative. Dapaah heeft ook plek voor vrouwen, om te laten zien dat zij ook iets voor zichzelf kunnen doen, in plaats van alleen zorgen voor hun man. De businessvrouw is van plan om nog twee winkels te openen en zo werk te genereren voor meer dan vijftig jonge mensen.
De bamboefiets kost 120 dollar, ongeveer 40 dollar meer dan een fiets met een stalen frame. Maar daar staat tegenover dat de bamboefietsen zorgen voor een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens Dapaah helpen haar fietsen de koolstofuitstoot te reduceren met zeventig procent. Met het kappen van één bamboeplant, plant Dapaah tien nieuwe planten.
Dapaah verkoopt niet alle fietsen. Sommigen doneert ze aan kinderen in Kumasi die daardoor met de fiets naar school kunnen. Vroeger moest Dapaah zelf ook altijd lopen naar school, waardoor ze vaak te laat was.
Inmiddels is de businessvrouw benoemd tot ambassadeur van de World Bamboo Organization. Ze heeft internationale erkenning gekregen voor het veranderen van het imago van transport in Ghana.
Bekijk hier hoe Dapaah en haar werknemers te werk gaan. Het filmpje is gemaakt door AJ+:

Over de schrijver

4 gedachten over “Op een bamboefiets door Ghana”

  1. Pingback: Dit zijn de voordelen van bamboe - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.