Op Halloween bereiken we de 7 miljard

2652863827 Bf48F21Cd8
Foto: Richard Masoner, Flickr

Over een week zijn er volgens de VN 7 miljard mensen op de aarde. Natuurlijk weet zelfs de VN niet precies wanneer exact de 7 miljardste wereldburger het levenslicht ziet, maar blijkbaar vindt de organisatie de dag van de horror een geschikt moment om dit record te markeren.

En dit record zal niet lang stand houden:  volgens The Guardian publiceert de VN deze week een rapport met een hogere verwachting voor het aantal mensen dat in 2100 de aarde zal bevolken. Het zullen er waarschijnlijk 15 miljard zijn. Moeten we nu ons hoofd in het zand stoppen en de moed opgeven? Hier zijn vier redenen waarom dat niet nodig is. 

Voorspellingen komen vaak niet uit. Mensen zien de toekomst zwart in omdat ze niet rekenen met innovaties in de toekomst. De eerste onheilsprofeet die in de jaren ’60 voorspelde dat de aarde niet haar (toendertijd) 3,5 miljard mensen zou kunnen voeden voorzag niet de enorme stijging in voedselproductie door nieuwe technieken.

Doe de Foute Voorspellingen Quiz

Het tempo van de groei daalt. We hebben de sterkste groei in de wereldbevolking achter de rug . De piek lag tussen 1965 en 1970. De groei is in de afgelopen 40 jaar met de helft afgenomen (van 2,1% naar 1,3%) doordat vrouwen wereldwijd minder kinderen krijgen. De sterke daling in de groei is te danken aan meer welvaart en betere opleiding voor veel mensen. En de wereldbevolking wordt steeds rijker en gezonder, dus waarom zou de groei niet verder afvlakken?

Lees:

Spectaculaire feiten over de groei van de wereldbevolking

Landbouw kan veel meer mensen voeden dan we denken. We kunnen veel meer voedsel produceren dan we nu doen, op een manier die minder aanslag op het milieu heeft dan nu. De VN voorspelt dat we een voedselcrisis kunnen voorkomen met natuurlijke landbouwmethoden. En economen denken dat Afrika — het continent dat bekend staat om zijn hongersnoden — op termijn de hele wereld kan voeden.

Lees:

Technologische innovaties maken onze milieu-impact kleiner. We kunnen veel meer mensen huizen als de impact op de aarde per persoon omlaag gaat. En dat kan. Op energiegebied bijvoorbeeld leiden innovaties in zonnepanelen en windmolens tot een veel schonere, aardevriendelijkere energiehuishouding. De groei in deze sectoren is exponentieel. Ook zijn er nieuwe beloftevolle vormen van energie: wat dacht je van de batterij op water?

Lees:

 

Bronnen: BBC, The Guardian, UN Population Fund

Lees ook

Over de schrijver

1 gedachte over “Op Halloween bereiken we de 7 miljard”

Reacties zijn gesloten.