Op Klimaatkeuze.nl gaan politieke partijen met de billen bloot

© Greenpeace/Toala Olivares

De aanstaande verkiezingen voor de Tweede Kamer staan vooral in het teken van Europa, de euro en de economische crisis. Klimaatverandering lijkt geen belangrijk onderwerp en krijgt dan ook weinig media-aandacht. Een verbond van 12 organisaties, waaronder Greenpeace, Hivos en Oxfam Novib, ziet echter wel degelijk een grote groep Nederlanders die het klimaat wil laten meewegen bij hun stemkeuze. Ze hebben daarom de website Klimaatkeuze.nl ontwikkeld. Kiezers zien hier in één oogopslag welke partijen klimaatverandering serieus willen aanpakken. Een gesprek over het initiatief met Marjolein Buijssen, campaigner bij Greenpeace.
Er zijn nogal wat hulpmiddelen om je keuze voor een politieke partij te bepalen. Wat voegt klimaatkeuze.nl toe aan hulpmiddelen zoals Stemwijzer.nl?
“Vanaf de val van kabinet merken we dat mensen ons vragen om een duidelijk overzicht op dit gebied, ze vragen dat persoonlijk maar ook via sociale media. Daarnaast zijn er samen 3 miljoen Nederlanders lid van de natuur- en milieuorganisaties met belangstelling voor zo’n overzicht van groene standpunten. En dan is er nog de achterban van de organisaties voor ontwikkelingswerk die meedoen. Voor al die mensen bieden we een helder overzicht: welke partijen durven stevige beleidsmaatregelen voor het milieu en het klimaat te nemen?”
Staan de gevolgen van klimaatverandering niet te ver van de meeste mensen af? Was het wellicht een idee geweest om de gevolgen van klimaatverandering voor onze portemonnee ook direct duidelijk te maken?
“Dat de temperatuur op aarde stijgt, dat is al waar te nemen, maar het klopt dat wij dat achter onze dijken de komende tien tot twintig jaar niet merken, in tegenstelling tot arme mensen in ontwikkelingslanden, die merken het al wél. Maar als mensen niet milieubewust stemmen voor het klimaat, dan kunnen ze het ook doen om de energie- en voedselprijzen betaalbaar te houden of voor de groei van onze werkgelegenheid.”
Jullie willen de politici heldere klimaatkeuzes voorleggen, maar kan dat alleen met belastingmaatregels? Vleesters, grootverbruikers van energie, kolencentrales, ze moeten in jullie voorstellen allemaal meer belasting betalen. Dat klinkt als de gebruikelijke ketelmuziek van de Linkse Kerk.
“Veel stellingen draaien uit op belasting, dat klopt. Maar dat heeft niks te maken met Linkse Kerk, je ziet bijvoorbeeld dat de PvdA niks wil weten van het duurder maken van kolenstroom of vlees door een extra belasting. Wij wilden keuzes zo helder mogelijk maken, en daarvoor hebben we zaken op scherp gezet. Partijen hebben de gelegenheid gekregen om zelf nuance aan te brengen bij hun standpunt. We willen met deze heldere keuzes duidelijk maken wat de Nederlandse politiek kan betekenen in de strijd tegen klimaatverandering.”
Bron: Klimaatkeuze.nl

Klik op de foto voor de volledige tabel
In hoeverre maken we de economie kapot als we energie en vlees duurder maken met belastingen?
“Gaan mensen minder vlees eten als het duurder is? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat je zo een prijs voor het product krijgt die de maatschappelijke kosten van de productie beter weerspiegelt. Hetzelfde geldt voor kolenstroom. Bovendien, als we grootverbruikers van energie meer belasting laten betalen, komt er financiële ruimte om de loonbelasting te verlagen. Zelfs de meest rechtse partij is het ermee eens dat de arbeidsmarkt en daardoor de economie er beter van wordt als je die verlaagt.”
Als je jullie overzicht bekijkt, zijn het vooral linkse partijen die het eens zijn met jullie stellingen. Iemand met een bewuste lifestyle stemt dus links?
“Die stemt links óf die gaat er als lid van een op het eerste gezicht minder duurzame partij voor zorgen dat er nog wat vakjes bij de stellingen op groen komen. VVD en D66 hebben nog congressen, de reacties op de stellingen zijn gebaseerd op hun conceptprogramma’s, dus er kan nog iets veranderd worden.”
Bij jullie toelichting op de stelling “Nederland vermindert de CO2-uitstoot in 2020 met 40%” valt op dat niet alleen Duitsland, maar ook Denemarken en Zweden zichzelf al een reductie van 40% CO2-uitstoot ten doel hebben gesteld. Ook Engeland zit al op 34%, terwijl Nederland zichzelf maar 20% ten doel stelt.
“Die andere landen hebben wél politiek lef, wij laten ons al snel bang maken door het bedrijfsleven die claimt dat ondernemers uit Nederland vertrekken, als we voorop lopen met milieuheffingen. Maar in Groot-Brittanië voeren ze volgend jaar een nationale CO2-heffing in, en je ziet dat bedrijven helemaal niet weg gaan. Denemarken heeft al jaren een consistent beleid om windenergie te bevorderen en dat is daar booming business, net als zonne-energie in Duitsland, dankzij hun feed-in tarief. En nog roept de Nederlandse regering dat een ambitieus milieubeleid de concurrentiepositie verzwakt?! Het buitenland bewijst het tegendeel.”
Lees ook:
Zelf energie opwekken met zonnepanelen
Klimaatvriendelijk eten
De beste aanbieders van groene stroom

Over de schrijver

2 reacties op “Op Klimaatkeuze.nl gaan politieke partijen met de billen bloot”

  1. De Christenunie scoort hoog als het gaat om duurzaamheid en vergroening. Mooi om te zien. Kies voor de verandering Christenunie, als je groen en duurzaam wilt!

  2. Uhm, Ik mis in het overzicht, evenzoals in vele vele opinie peilingen o.a. de SOPN.
    Als het artikel mensen bewust wil maken dan mag bijvoorbeeld deze partij toch zeker niet ontbreken?

Reacties zijn uitgeschakeld.