Op vakantie met je elektrische auto: het kan wel!

Een aantal jaar geleden was het nog ondenkbaar om met de elektrische auto op vakantie te gaan, maar de techniek staat voor niks en de ontwikkelingen gaan razendsnel. In heel Europa vind je inmiddels laadpalen, zodat er op je trip voldoende plekken zijn waar je kunt ‘bijtanken’. Bovendien kan je steeds langer rijden zonder dat je de auto überhaupt aan de lader hoeft te leggen. De accu’s van elektrische auto’s worden namelijk steeds beter.  

Waar werkt jouw laadpas?  

Deze zomer met de elektrische auto door Europa cruisen, behoort dus zeker tot de mogelijkheden. Dat neemt echter niet weg dat er nog steeds dingen zijn waar je op moet letten voordat je op pad gaat. Zo zal je bijvoorbeeld goed moeten weten waar je met jouw laadpas terecht kan. Je kan namelijk niet bij íedere laadpaal in Europa laden. Verdiep je hier dan ook goed in voordat je vertrekt.

Plan je route langs snelladers

Een ander punt om rekening mee te houden bij het plannen van je route, is dat kiest voor snelladers. Zo is je auto binnen een halfuur voor ongeveer 70% opgeladen. Op die manier kan je even snel een hapje eten en weer duur. Mocht je niet voor een snellader kiezen, dan kan het uren duren voordat de auto weer klaar is voor vertrek.

Sluit een goede verzekering af

Niemand zit natuurlijk op pech onderweg te wachten, maar er kan altijd iets gebeuren. Als je dus op vakantie gaat met een elektrische auto is het handig om een goede autoverzekering af te sluiten. De kosten van eventuele schade aan je elektrische auto zijn over het algemeen namelijk een stuk hoger. Juist daarom is het verstandig om te kiezen voor een allrisk-verzekering en niet voor een WA beperkt casco verzekering.

Laat je inspireren

Mocht je nog een beetje onzeker zijn over het maken van een lange reis met je elektrische auto, laat je dan vooral inspireren door Wiebe Wakker. Hij reed mét zijn elektrische auto en zónder geld van zijn woonplaats Houten helemaal naar Australië. Na exact 885 dagen (bijna 2,5 jaar) kwam hij in augustus 2018 aan in Perth. Hij had toen 70.000 km op de teller staan. Dat is nog net niet 2x de wereld rond.

Doel van Wiebe’s reis was om te laten zien dat een elektrische auto dezelfde prestatie kan leveren als een auto op fossiele brandstof. Met zijn auto kon hij 200 km rijden op een volle accu. Hij was de eerste, die ooit met een volledig elektrische auto door landen als Iran, India en Maleisië reed én hij heeft het record ‘langste afstand in een elekrtische autorijden (non-solar)’ op zijn naam staan. Check vooral zijn website even voor verhalen, foto’s en filmpjes.

Durf jij het aan om met een elektrische auto op reis te gaan? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

3 gedachten over “Op vakantie met je elektrische auto: het kan wel!”

  1. Het kan wel naar Frankrijk maar wel met een grote MAAR…… Laadpalen langs snelweg zijn zeer onbetrouwbaar en je moet vele km omrijden soms, En heel veel geduld hebben met een 22 kva paal auto opladen duurt zomaar 3 a 4 uur…. Jammer dat de snelladers het meestal niet doen op de tolwegen 3 van de 12 deden het afgelopen rit door Bretagne en Normandië maar.. beetje erg jammer……. Vakantietrip werd hierdoor een puzzelrit van laadpaal naar laadpaal wel leuk maar viel beetje tegen. Als de snellladers het gewoon hadden gedaan was het veel leuker geweest….. nu zo nu en dan toch wel beetje stress omdat je niet stil wilt komen te staan.
    onmisbaar is een kabelhaspel en een grannylader en een paar klapstoellen als je naar Frankrijk gaat met een ev

  2. De eerste dode in Frankrijk is al gevallen bij een laadpaal. Een conflict met een eigenaar die zijn auto bij de laadpaal liet staan terwijl de accu al vol was.
    Die was een stukje gaan eten maar moest te lang wachten op het toetje.
    Bij zijn terugkomst liep het uit de hand. Hij had een wijntje op en een meneer stond heftig aan zijn stekker te sleuren..

Reacties zijn gesloten.