Het is deze maand precies drie jaar geleden dat ik samen met mijn lange liefde huis en haard verkocht om – in een nieuw huis op wielen – op zoek te gaan naar manieren waarop het anders kon. Een vrij, nomadisch leven, waarin tijd belangrijker is dan geld en spullen: dat was – en is – ons doel. Dat klinkt heel romantisch (en eerlijk is eerlijk, ik type dit vanuit een tijdelijk huisje in de besneeuwde Zuid-Spaanse bergen) maar daar ging best wat werk aan vooraf. Zo moesten al onze bezittingen die we vrolijk weggestopt hadden in de 80m2 van onze jaren dertig woning ineens passen in de luttele 6m2 van ons huis op wielen. Dat betekende: opruimen. Heel, héél veel opruimen. Niet iedereen (yours truly) is gemaakt voor de praktische maar toch ook vrij zweverige methodes van opruimgoeroe Marie Kondo en dus maakte ik een kort en overzichtelijk stappenplan voor je om je inboedel – én je leven – te minimaliseren. Zo heb je snel een opgeruimd huis.
Bepaal je doel
Voordat je van start gaat is het belangrijk om vast te stellen waarom je minder spullen wilt. Je kunt je fijne huis met alle gemakken en opstalverzekering aanhouden. Het is namelijk niet nodig om in een bus te gaan wonen om toch je huis eens te ontdoen van alle overbodige dingen die je verzameld hebt. Misschien wil je ruimte maken voor een nieuwe hobby, een nieuw gezinslid, of – zeker nu – een werkplek waar je productief kunt zijn. Of misschien heb je gewoon genoeg van overvolle kasten, ongebruikte spullen of volgestouwde garages. Wat je doel ook is, maak het helder en concreet, zo is de kans dat je ‘de eindstreep’ haalt een stuk groter.
Ga rigoureus te werk
Daarmee wil ik zeggen: neem je voor om niet te stoppen voordat je jezelf echt ontdaan hebt van alle spullen waar je niet meer gelukkig van wordt. De ervaring leert dat één opgeruimde of lege kast zich snel genoeg weer vult met spullen uit de andere krochten van je huis. Wees (een beetje) streng voor jezelf: ga je die broek écht ooit weer dragen, heb je werkelijk dertig opbergbakjes nodig en staan die ongebruikte droge bonen (omdat je van plan was zelf hummus te gaan maken) volgend jaar nog steeds in je voorraadkast? Opruimen en ontspullen gaan – vanzelfsprekend – gepaard met weg doen. Ook belangrijk: doe geen half werk. Als je een keukenkastje op wilt ruimen moet écht alles er uit, niet alleen de zichtbare spullen.
Categoriseer
Voordat je nu vol enthousiasme al je kasten leeg trekt en totaal overweldigd – en daardoor gedemotiveerd – bent door de hoeveelheid troep die daar uitkomt: ga systematisch te werk, categoriseer. Wat dat betreft had Marie Kondo denk ik een heel goed punt, ruim op per categorie. Dan heb je meteen een goed overzicht voor je inboedelverzekering. Voor sommige mensen werkt per kamer beter, voor mij werkt het goed om m’n spullen te categoriseren en dan op te ruimen. Zo ontspulde ik niet alleen m’n kledingkast, maar ook de kapstok, die ene doos met winterkleren die nog op zolder lag, de schoenenrekken en die stiekeme plank met kleren in een kast waar ze helemaal niet hoorden. Zo ruim je ook je hoofd op: categorie kleding, chéck!
Neem afscheid én pak door
Het moeilijkste onderdeel van opruimen is het daadwerkelijk afstand doen van je spullen. Spullen die je gekregen hebt, spullen met emotionele waarde, spullen waarvan je de waarde wel in ziet maar die jou niet langer dienen. Probeer te bedenken hoeveel rust, fysieke en mentale ruimte en misschien zelfs geld je overhoud door tóch afscheid te nemen. Minder spullen is minder verantwoordelijkheid en een lichter leven en je hebt immers een doel, toch? Laat spullen waarvan je hebt besloten dat ze weg moeten dan ook niet te lang liggen, om twijfel te voorkomen. Zet ze te koop, geef ze weg of schenk ze aan een kringloopwinkel of ander goed doel. Dat is dubbel winnen: jij een opgeruimd huis en een ander die juist heel veel baat heeft bij wat jou niet langer dient.
Hou vol!
Makkelijker gezegd dan gedaan maar toch: hou vol! Hanteer een ‘één er in, één er uit’ policy: voor elk nieuw item dat je aanschaft moet een ander item het pand verlaten. Probeer er ook voor te zorgen dat je minder in de verleiding komt. Verwijder apps van online winkels, stop met het checken van aanbiedingen en als je net als ik gevoelig ben voor de charme van kringloopwinkelen: vermijd ze even. Je hebt genoeg van alles, echt. Geniet van de vrijheid die minder spullen met zich meebrengt (minder poetsen!) en ontdek de voordelen van een minimalistisch(er) leven!