Opinie over klimaat hangt af van warm weer

Foto: fabbio, Flickr

Onderzoekers van de Universiteit van Columbia (in de VS) hebben ontdekt dat de mening van mensen over de opwarming van het klimaat afhankelijk is van het weer. Als het warm weer is, maken mensen zich meer zorgen over klimaatverandering.

De onderzoekers vroegen meer dan 1100 mensen in de VS en Australië of ze ervan overtuigd waren dat de aarde aan het opwarmen is en of ze hierover bezorgd waren. Ook vroegen ze of mensen of de plaatselijke temperatuur op dat moment hoger of lager was dan normaal. Bij hogere temperaturen steeg de bezorgdheid substantieel. De bezorgdheid verdween als sneeuw voor de zon als als het kouder was.

De onderzoekers waren verbaasd over dit verband. Klimaatverandering is een wereldwijd proces waarin over tientallen jaren langzame veranderingen plaatsvinden, dus waarom laten mensen zich leiden door lokale, toevallige weersomstandigheden?

Volgens een van de onderzoekers heeft het met de complexiteit van klimaatverandering te maken. Mensen laten zich liever leiden door lokale omstandigheden dan de vraag of de hele wereld warmer of kouder wordt.

“De kortzichtige focus op hun eigen onmiddelijke ervaring geeft aan dat de overtuigingen van mensen zo wisselvallig zijn als het weer”, aldus een van de onderzoekers.

Bron: De Pers

Lees ook

“Shell is goed voor nigeria”

Skeptici bewijzen opwarming aarde

Nieuw type motor stoot 90% minder CO2 uit

Over de schrijver