Steeds meer mensen willen genieten van gezond, natuurlijk en vers voedsel dat wordt geproduceerd met aandacht voor mens, dier en natuur. Daarnaast blijven er ook mensen naar de stad verhuizen. Deze combinatie zorgt er voor dat er allerlei nieuwe stadslandbouw initiatieven ontstaan: van buurtmoestuinen tot dak-akkers, van stadsboerderijen tot zelfoogsttuinen. Sta jij ook te trappelen om mee te doen? Dan kan je vanaf nu een échte stadslandbouw opleiding volgen.
Word stadslandbouwer!
Heb jij een grote liefde voor de aarde, vers voedsel en droom je stiekem over het (stads)boerenleven? Wellicht is deze vakopleiding dan iets voor jou. Deze opleiding leidt je namelijk op tot een vakbekwaam medewerker biologisch-dynamisch bedrijf. Dat betekent dat je gezond leert omgaan met bodem, plant en dier en daarbij rekening houdt met de kringlopen daartussen. De deeltijdopleiding duurt twee jaar en in die tijd leer je boeren op een manier die de aarde niet uitput, zodat er ook nog een toekomst is voor de generaties na ons.
De (deeltijd)opleiding
De tweejarige deeltijdopleiding voor volwassenen start in september bij Aeres MBO Warmonderhof in Amsterdam en Dronten. De opleiding in Dronten is gevestigd op drie boerenbedrijven net buiten het dorp, met overnachtingsmogelijkheden voor deeltijdstudenten. In Amsterdam wordt de opleiding verzorgd op stadslandbouwbedrijf de Fruittuin van West.
De opleiding wordt gegeven op niveau 2 en 3. De basis van de opleiding is biologisch-dynamische landbouw. Niveau-3 studenten kunnen zich daarnaast specialiseren in het keuzeonderdeel Stadslandbouw. Zij starten het eerste jaar in Dronten en verhuizen voor hun tweede jaar naar de Fruittuin van West in Amsterdam. Bij genoeg belangstelling start er ook een eerstejaars groep in Amsterdam.
Per week zit je een dag in de week in de schoolbanken. Daarnaast ga je jaarlijks minimaal 80 dagen werken op een zelf uitgekozen biologisch bedrijf en ga je op excursies. Tijdens deze studie leer je alles over groenteteelt, voedingsleer, bodemkunde, zelfontwikkeling en snoeien.
Het sociale aspect
Nu zijn er natuurlijk ook opleidingen voor productielandbouw, maar het grote verschil zit hem in het sociale aspect. Als stadslandbouwer heb je natuurlijk veel meer contact met buurt- en stadgenoten en in de rechtstreekse verkoop aan de klant. Verder leer je om te overleggen met grondeigenaren. Stadslandbouw vindt namelijk meestal plaats op tijdelijke gronden, bijvoorbeeld van de gemeente of andere partijen. Wel zo handig als je weet hoe je met hen omgaat zodat je samen de stad groener kunt maken!
Na de opleiding
Na deze opleiding kan je in binnen- en buitenland aan de slag als ondernemer of medewerker op grote en kleine biologische of biologisch-dynamische (zorg-)boerderijen of stadslandbouwprojecten. De opleiding is ook een goede opstap voor alle soorten hbo-opleidingen.
Infodagen
Er zijn extra infodagen ingelast voor de opleiding stadslandbouw. Deze worden gehouden op 20 juni voor de deeltijdopleiding stadslandbouw in Amsterdam en op 22 juni voor alle opleidingen (deeltijd+ voltijd) in Dronten en Amsterdam. Wil je langskomen? Meld je dan even aan voor één van de dagen. Dat kan via het inschrijfformulier op de website.
Wil jij meer weten over deze opleiding? Klik dan hier voor de website en informatiepagina.Alle prachtige afbeeldingen zijn gemaakt door Louise van den Broek en de onderste afbeelding door Hans van Rhoon.
Verder lezen?
Wil jij graag lezen over een mooi stadslandbouw project? Klik dan op de onderstaande foto voor een interview met stadsboerin Suzanne.