Oplossing klimaatprobleem kost minder dan we aan banken besteed hebben

Uitvinder Pieter Hoff van Treesolution. Foto: Flickr
Uitvinder Pieter Hoff van Treesolution. Foto: Flickr
De financiële crisis lijkt erg, maar verbleekt bij wat ons te wachten staat als het klimaat teveel opwarmt, als we het IPCC mogen geloven. Toch is de oplossing voor de opwarming van de aarde verrassend simpel én kost ook nog eens relatief weinig. De Nederlandse uitvinder Pieter Hoff heeft berekend dat we twee miljard hectare met bomen moeten beplanten om alle CO2 uitstoot die nu en het verleden hebben uitgestoot te combineren. Hij noemt zijn oplossing de “Treesolution”.

Nou is 2 miljard hectare bomen planten op z’n zachtst gezegd erg ambitieus. Het gaat om een gebied ter grootte van twee keer de Verenigde Staten of bijna 600 keer het landoppervlakte van Nederland.

Maar Pieter Hoff is geen dromer.

Volgens hem is een soortgelijke hoeveelheid grond in het verleden door mensen tot woestijn gemaakt. En wat mensen tot woestijn hebben gemaakt, kunnen ze ook weer tot bossen ombouwen. Er is dus genoeg onvruchtbare grond beschikbaar die geschikt is voor beplanting.

Hoff is bovendien uitvinder van de Groasis Waterboxx. Dit is een box waarin een boom geplant kan worden. De box voorziet de boom vervolgens van voldoende water. De Waterboxx wordt al gebruikt om woestijnen en droge gebieden te bebossen. In 2010 kreeg Hoff hiervoor een prestigieuze innovatieprijs van het magazine Popular Science. Zijn uitvinding werd innovatiever geacht dan de iPad en vele andere nieuwe vindingen van grote bedrijven.

De uitvinder heeft berekend dat het beplanten van een hectare woestijn ongeveer 2500 dollar kost. De totale kosten voor de Treesolution bedragen 5 biljoen dollar (een 5 met 12 nullen). Dat is een enorm bedrag, maar ter vergelijking: zowel de EU als de VS hebben meer geld betaald om hun banken te redden. Beide betaalden ze zo’n 6 biljoen dollar, aldus Pieter Hoff.

Bovendien leveren groene gebieden meer geld op dan woestijnen. Bomen zorgen voor hogere grondwaterstanden, wat goed is voor de landbouw, gaan erosie tegen en leveren belangrijke producten zoals hout, fruit, olie, medicijnen en natuurlijk: zuurstof. Deze bossen lossen niet alleen het CO2 probleem op, maar leveren ook extra voedsel op voor de groeiende wereldbevolking. Die 2 miljard hectare extra landbouwgrond kunnen we goed gebruiken als we in 2050 de 10 miljardste wereldbewoner verwelkomen. Hoff noemt zijn idee daarom ook een “money making bussinesmodel” dat wereldwijde problemen kan voorkomen.

Meer weten over de Treesolution? Pieter Hoff heeft een gratis ebook beschikbaar gesteld waarin hij zijn oplossing uitgebreid uitlegt. Download het boek hier.

Je kunt ook meehelpen: word lid van de facebook-community Green Musketeers. 4

Hier een video over de Treesolution:

Lees ook
[adrotate group=”1″]
De Waterboxx: Nederlander maakt woestijn weer groen
Het wordt tijd dat IPCC meer aandacht aan de oplossingen gaat geven

Over de schrijver

3 reacties op “Oplossing klimaatprobleem kost minder dan we aan banken besteed hebben”

  1. Pingback: VN: Broeikasgassen moeten in 2050 met 40-70% terug gebracht zijn - hetkanWel.nl

  2. Pingback: Italiaan gaat jaar op smeltende ijsberg wonen » hetkanWel.nl

  3. Hoi beste Pieter Hoff, u zegt: als we de woestijn herbeplanten dan absorbeert fotosynthese alle CO2 en dat is wenselijk. Ik weet niet of u oversimplificeert of een denkfout maakt. Punt is wel, stel je maakt de atmosfeer CO2 vrij, dan heb je geen grondstof voor verdere fotosythese, voor de voedselketen en het zuurstofhoudend houden van de atmosfeer. Ook de evolutie zou eindigen zonder CO2. Fotosynthese: 6 water+ 6 kooldioxide maken 1 suiker + 6 zuurstof. Je kan zelfs betogen dat het oppompen van olie en die verbranden een doel dient: Fotosynthese maakt van CO2 suiker, de suiker wordt hout , wordt olie. Die olielaag wordt steeds dikker CO2 concentratie daarvan kleiner. Als je geen verse CO2 aan de atmosfeer toevoegt kan de CO2 concentratie te klein worden, zodat de natuur er mee ophoudt. Verse suiker blijft nodig voor de niet spontane reacties, zonder verse suiker hou je over exclusief de spontane reacties, tot uitreageren overblijft, mocht jouw atmosfeer CO2 vrij geraken onverhoopt. Ter overpeinzen, beste wensen, vriendelijke groeten Yoram

Reacties zijn uitgeschakeld.