Oplossing tegen kaalheid: weerwolf-gen

Kaal1
Foto: Gj_Thewhite (Flickr)

De één baalt van zijn kaalheid, de ander besteedt uren per maand aan het verwijderen van ongewenste haren. Met de ontdekking van het weerwolf-gen behoren dit soort harige ongemakken straks wellicht  tot de verleden tijd.

Wetenschappers hebben ontdekt dat een klompje extra genen op het x-chromosoom de aandoening hypertrichosis (overmatige haargroei  op lichaam en gezicht) veroorzaakt. Dit zogenoemde weerwolfsyndroom komt maar bij zo’n 100 mensen ter wereld voor en bleek overerfelijk te zijn. In China ontdekten wetenschappers de mutatie op het x-chromosoom bij een hypertriochosis-patient en dit bleek ook bij andere patiënten het geval te zijn. Het lijkt er op dat de extra genen het naburige haargroei-gen ‘aanzetten’.

En dat kan dan weer interessant zijn voor mensen die juist te weinig haargroei hebben. De ontdekking, die in juni 2011 gepubliceerd werd in the American Journal of Human Genetics, biedt volgens de wetenschappers mogelijkheden om kaalheid maar ook overmatige haargroei in de toekomst wellicht te kunnen behandelen via deze genetische ingang. Doe mij dan maar een paardenstaart van 40 cm lang.

Bron: MNN.com

Over de schrijver