Oplossingen voor de plastic soep

Plastic

Er zijn van die dagen dat ik zelfs als intelligente optimist me hoogst ongemakkelijk voel. Dat overkwam me tijdens het Nationaal Sustainibility Congres, toen kapitein Charles Moore, de ontdekker van de Plastic Soup, met het woord TRASH (rotzooi) in het zand geschreven met golfballen – en omringd door nog meer plastic troep – de erbarmelijke staat van onze wereldzeeën liet zien.

Rondom deze voortschrijdende milieuramp blijft het akelig stil. En dan te denken dat vorig jaar bij de ramp met het olieplatform Deepwater Horizon de verontwaardiging, maar ook de inzet naar het zoeken van oplossingen, wereldwijd heel groot was. Toen ging het, volgens Moore ‘slechts’ om olie, die in haar vloeibare vorm gemakkelijker afbreekbaar is dan in haar verharde vorm, plastic. Dat plastic blijft ons als Plastic Soup nog jarenlang achtervolgen in onder andere de oceanen. Daar beschadigt het maritieme ecosystemen en dus ook ònze voedselketen.

Over selectieve verontwaardiging gesproken: we zijn boos op BP, de Verenigde Staten, maar doen onverschillig over het laten slingeren in ons dagelijkse leven van plastic tasjes, bakjes of flesjes.
De door Moore voorgestelde oplossingen beluisterde ik tijdens het congres in verschillende variaties: Streef naar afbreekbaarheid van materialen en gebruik grondstoffen opnieuw. Verbrand ze niet te snel, want dat is vernietiging van schaarse grondstoffen en luchtvervuilend. Stimuleer echter ook het hergebruik van gebruiksvoorwerpen door smart design, dus handig en aantrekkelijk in het gebruik.

Wij leven nu in het tijdperk van Verantwoordelijkheid, waar de cirkel de norm wordt in productieprocessen. Dat vraagt, zo hoorde ik in de discussie tussen kopstukken van het Nederlandse bedrijfsleven, een nieuwe vorm van zaken doen uit. Hergebruik, MVO of groen, het is meer dan een marketing stunt; het gaat om bewustwording van mensen in de hele keten. Onontbeerlijk hierbij is educatie en het delen in plaats van het afschermen van informatie.
Alles wijst erop dat ook deze maatschappelijke beweging, de sociaaleconomische bewustwording tot de duurzame levensstijl, van onderaf komt en niet gestuurd wordt door overheden. Dat stemt me optimistisch.

Ten leste nog een tip van de architect Tomas Rau aan die overheden: “Hef alleen belasting op grondstoffen die nooit verloren gaan. Dat is echte btw, belasting over de toegevoegde waarde.” | Door: Désirée Crommelin

Foto: Hydroflask, Flickr.com

Meer lezen?
Nederlanders bereiden stille revolutie voor
Niet minder slecht, maar goed
Beleggen om de wereld te veranderen

Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver

1 reactie op “Oplossingen voor de plastic soep”

Reacties zijn uitgeschakeld.