Wonen en werken in een winkelpand. Creatieve oplossingen voor leegstand

Leegstand van winkels en panden verandert de sfeer van buurten en steden. In Nederland is dat in bijna de helft van de Nederlandse gemeenten een probleem. Maar wat gebeurt er als je lege panden tijdelijk een nieuwe bestemming geeft? Door ondernemers, kunstenaars of andere creatieven de kans te geven er betaalbaar te wonen en/of te werken?

Woonwensen veranderen

De wensen van huurders veranderen. Doordat steeds meer mensen een eigen bedrijf hebben, verdwijnt de scheiding tussen werk en privé en dat heeft invloed op hoe mensen willen wonen. Voor ondernemers kan het bijvoorbeeld heel fijn zijn om wonen en werken te combineren. En waarom kan dat, met de juiste inrichting, niet in een leegstaand winkelpand of lege kantoorruimte?
Leegstand Tegengaan

De standaard winkelstraat verdwijnt

Niet alleen de woonwensen veranderen, maar ook de winkelstraten zoals wij ze kennen, veranderen. Door de explosieve groei van online winkels, komen er minder fysieke winkels. Maar zodra winkeliers verdwijnen en panden leegstaan, verdwijnt ook de levendigheid in een buurt. Allemaal vierkante meters waar veel potentie in zit, maar alleen als we besluiten om af te wijken van onze traditionele ideeën en besluiten over de bestemming van gebouwen.

Omwonen brengt de levendigheid terug

De Nederlandse organisatie Omwonen ziet nieuwe mogelijkheden om leegstand tegen te gaan en levendigheid terug te brengen in buurten. Zij ontwikkelen creatieve en flexibele woonconcepten voor ruimdenkende huurders en eigenaren van panden. Door te denken in mogelijkheden, krijgen leegstaande panden een nieuwe bestemming die volledig is aangepast aan de wensen van de huurder en de mogelijkheden van het pand.
Leegstand Tegengaan

Wijzigen bestemmingsplan

Samen met huurders en eigenaren van de panden, zorgt Omwonen er voor dat bestemmingsplannen worden gewijzigd. Niet voor een paar maanden, maar voor meerdere jaren. Genoeg tijd voor de nieuwe huurder om iets op te bouwen in een buurt.

Expositieruimte of conceptstore

Huurders kunnen zich inschrijven bij Omwonen en aangeven wat hun wensen zijn. Bijvoorbeeld een kunstenaar die zoekt naar een ruimte om te wonen en te exposeren. Of een ondernemer met een webshop, die een fysieke winkel nodig heeft als conceptstore. De huurder mag er wonen, werken of beide combineren.
Leegstand Tegengaan

Motiveren en oplossingen aanbrengen

Zodra er een pand vrijkomt, worden de potentiële huurders op de hoogte gesteld en uitgenodigd voor een informatieavond. Op basis van de motivatie en ideeën van de huurders, de eisen van de eigenaar van het pand en de toegevoegde waarde voor de buurt, worden de huurders uitgekozen om het pand te bewonen.
Is er een keuze gemaakt voor een huurder, dan wordt hij/zij betrokken bij de ontwikkeling van het pand, waarbij basisvoorzieningen aanwezig zijn. De organisatie probeert de huren betaalbaar te houden, en de contracten niet te vluchtig.
Heb je interesse om meer te weten over Omwonen? Check dan de website of de social media kanalen.

Over de schrijver

1 gedachte over “Wonen en werken in een winkelpand. Creatieve oplossingen voor leegstand”

  1. Ja ik ben ook op zoek naar goede bruikbare ideéen, niet om er een boek over te schrijven, maar om in de praktijk te gebruiken, vriendelijke groet, van uit zuid Frankrijk, waar precies de zelfde problemen spelen !

Reacties zijn gesloten.