Opmerkelijk effect: eetbaar groen in de stad verlaagt criminaliteit

Todmorden1
Klik Voor Een Filmpje Over Incredible Edible

Veiligheid wordt meestal in verband gebracht met meer blauw op straat, maar in de Britse stad Todmorden ontdekten de inwoners een andere relatie. Sinds de aanleg van moestuinen in de stad, als onderdeel van het programma Incredible Edible Todmorden (IET), daalt de criminaliteit elk jaar.
In het bijna 15000 inwoners tellende stadje, tussen Yorkshire en Lancashire, groeien verse kruiden, lekker fruit en sappige groenten bij overheidsgebouwen, hogescholen en supermarkten. Tuintjes, kweekbedden en zelfs parkeerplaatsen staan vol verse producten die iedereen gratis mag eten. Doel van IET-programma is Todmorden geheel zelfvoorzienend in voedsel te maken.
Op dit moment zijn 70 grote kweekbedden gerealiseerd in de stad om frambozen, abrikozen, appels, maar ook andere groenten, fruit en kruiden te verbouwen. De lokale bewoners deden al snel mee aan het programma. Ze maken bovendien geen misbruik van het systeem.
“Als je een berm neemt die als vuilnisbak en hondentoilet werd gebruikt, en je maakt er een kweekbed vol kruiden en fruitbomen van, dan zullen mensen de boel niet vernielen. Ik denk dat we geprogrammeerd zijn om voedsel niet te beschadigen,” zegt initiatiefneemster Warhurst. Van misbruik, vandalisme of andere criminaliteit is geen sprake. Op NaturalNews.com merkt Warhurst op dat het tegenovergestelde juist plaatvindt. Sinds het programma loopt, neemt de criminaliteit elk jaar sneller af. Ook zijn de onderlinge relaties tussen bewoners verbeterd.
Bron: Natural News
Hoe groot is jouw navel?
Een wereldreis in 5 minuten: schitterende foto’s
Lees ook:
Nederlandse LED op zonne-energie blijkt wereldsucces
Londense relwijk wordt voorbeeldige zonnebuurt
hetkanWeller begint eetbaar bos in Frankrijk

Over de schrijver

8 gedachten over “Opmerkelijk effect: eetbaar groen in de stad verlaagt criminaliteit”

 1. http://www.flowerbomb.org
  Gedistingeerde site om thuis met je kinderen en oma allerhande projectielen te maken. Om de verdwenen soorten onkruid en bloemen in onze steriele steden terug te brengen en zo soorten vogels en insecten weer terug te brengen aar de stad. Of voor je eigen peace of mind.

 2. Pingback: Opmerkelijk effect: eetbaar groen in de stad verlaagt criminaliteit – hetkanWel.nl « Milieupreventie Weblog

 3. Armoede en Misdaad zijn gekoppeld.
  factoren die hier mede oorzaak aan zijn :
  1 Gebrek
  Wie onvoldoende middelen heeft in zijn levensonderhoud te voorzien, zal sneller tot misdaad vervallen
  2 Ongelijkheid
  Als anderen om jou heen veel meer bezitten dan jij, vergroot dat iemands drive tot misdaad
  3 Omgeving
  Als jouw omgeving deprimerend/stressvol is, vergroot dat iemands drive tot misdaad
  4 Zelfimago
  Als je geen gewaardeerde bijdrage aan de samenleving kan doen (geen werk, of werk dat sociaal ondergewaardeerd word) zul je daardoor ook minder binding ervaren met de samenleving en eerder in misdaad vervallen.

  1. Dit project grijpt succesvol in op alle 4 deze punten
   1 Goederen
   Het geeft eten vrijelijk beschikbaar aan allen, zonder beperkingen, en heft hiermee een mogelijk tekort op, beter dan voedselbanken of projecten kunnen (omdat de drempel laag is, ga en pluk, niemand die ook naar je kan kijken alsof je je hand ophoud.
   2 Anderen leggen die tuinen aan, waar jij van kunt eten, mensen zelf, ipv annonieme organisaties/gemeentefonsen. Goed mogelijk mensen een stuk welgestelder dan jij bent. Dit geeft je het gevoel dat de omgeving uitziet naar jou
   3 Tuinen om je heen werkt een stuk humeurverbeterend dan in verval zijnde/slecht onderhouden braak liggende stukken land. Al dat groen om je heen werkt positief.
   4 Je bent niet langer afhankelijk van de gunst van anderen (of zij je werk gunnen bvb) afhankelijk om maatschappelijke waardering te verkrijgen, iedereen van arm tot rijk waardeerd een goede moestuin, en je bent van niemand afhankelijk om er in dit model een aan te kunnen leggen ergens in de stad.

   1. Kortom.. er zijn genoeg wetenschappenlijke gronden om aan te nemen dat het vrijgeven van gemeenschappelijke plantsoenen voor open moestuinen werkelijk misdaadverlagend kan werken.
    Meteen kopieren zou ik zeggen.
    Helaas zijn er in ons land beperkingen : onze steden kennen een ruime voorziening van stadsplantsoenen, waar nu nutteloze struiken, gras en boompjes instaan, een groot deel op plaatsen langs de weg/fietspaden waar normaliter niemand loopt.
    (de parken/voetbalveldjes niet eens meegerekend)
    Maar als een burger bijvoorbeeld een appelboom plant, op een plek waar de boom van de gemeente is weggekapt, en een stukje gras van 300x40cm omploegt en beplant met groente of bloemen.. dan krijg je een FORSE boete, en mag je als dader ook nog betalen om het in dezelfde staat als het was te laten herstellen.
    Wie wil verbouwen, word door de gemeente verwezen naar een volkstuin, waar echter jarenlange wachtlijsten voor zijn, en waar de gemeente steeds grond vanaf gapt.
    Er zou dus politiek hier eerst iets moeten veranderen, om burgers toestemming te geven zich te ontfermen over een stuk van de gemeentelijke plantsoenen alhier.

 4. Nou, punt is dat sinds ze met dit programma bezig zijn, de criminaliteit elk jaar sneller daalt volgens de bron Natural News. Of die relatie 1 op 1 is, is inderdaad moeilijk te zeggen, daarnaar zal meer onderzoek gedaan moeten worden. Maar het is wel een opmerkelijk effect, dat echt vraagt om nadere bestudering.

Reacties zijn gesloten.