Opmerkelijk: pedaalkracht levert stroom waar je het maar nodig hebt

`Big Rig: stroom met pedaalkracht. Foto: Pedal Power
Big Rig: stroom met pedaalkracht. Foto: Pedal Power

Trappers en kettingen kun je voor veel meer gebruiken dan fietsen alleen: je kunt ook je laptop ermee van energie voorzien. De mensen van Pedal Power hebben een apparaat ontwikkeld de Big Rig, waarmee je met pedalen van alles en nog wat aandrijven: van een luchtcompressor tot een sapmachine, en dus ook een laptop.
De Big Rig lijkt ideaal voor kantoorwerk op plekken waar geen stroom voorhanden is. Naast dat je zelf stroom opwekt, zit er ook een werktafel aan gemonteerd. Bovendien krijg je veel lichaamsbeweging terwijl je werkt.
De Big Rig is behoorlijk prijzig: de startprijs is 2.000 dollar, en dan heb je nog geen elektrische generator en accu-pakket om stroom te leveren voor je elektronica. Er is een kleinere variant, de Pedal Genny, die voor één taak gebruikt kan worden. De vanaf prijs is $650.
Daar staat tegenover dat de makers graag het apparaat in serieproductie willen nemen. Zij hopen dat de Big Rig uiteindelijk voor een paar honderd dollar in fietswinkels over de hele wereld kan liggen. Bovendien willen ze de bouwtekeningen onder een open sourcelicentie vrijgeven. Dat betekent dat iedereen zelf zijn eigen pedaalenergiecentrales kan gaan bouwen.

Pedal Power is een kickstarter campagne begonnen. Hier kun je zelf bijdragen aan het project.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Zelfs de wielen zijn van hout bij deze handgemaakte ecodesign fiets
Deze fietslift voor 10 meter hoge boomhut moet je even zien

Over de schrijver