Opmerkelijk: plant overleeft 40 jaar in afgesloten fles

Foto: BNPS.co.uk

David Latimer stopte in 1960 een klein plantje in een grote glazen fles. In 1972 gaf hij de plantjes voor de laatste keer water, en verzegelde de fles luchtdicht. Nu, 40 jaar later, blijft de plant gewoon groeien en bloeien. In de fles is een eigen eco-systeem ontstaan.

Door fotosynthese creëert de plant zuurstof en komt er ook vocht in de lucht. Deze ‘regent’ vervolgens weer naar beneden, terug op de plant. De blaadjes die afsterven vallen op de grond, verrotten en zorgen voor CO2 en nieuwe voedingsstoffen waar de plant op kan leven.
Kortom: het is net de aarde in het klein. Het enige wat Latimer de afgelopen tientallen jaren moest doen, was af en toe de fles een kwartslag draaien, zodat de plant evenwichtig zonlicht zou krijgen.
Zelf ook een terrarium maken? Deze instructievideo vertelt hoe je dat kunt doen.

Bron: DailyMail
Lees ook
Recept voor je eigen graffiti-kunst met… mos
Uitklapbare raamtuin maakt tuinieren op 12 hoog mogelijk
Goede ideeën voor op je balkontuin

Over de schrijver

1 reactie op “Opmerkelijk: plant overleeft 40 jaar in afgesloten fles”

  1. Eindeloos boeiend, laat ik dat voorop stellen. Het onderstreept hoe self-sufficient planten zijn, meer dan enig dier dat zou kunnen. De biosfeer is er vooral dankzij de planten, denk ik nu.
    .Alleen… terrarium lijkt me niet de juiste term. Met terrarium wordt meestal bedoeld: een glazen bak waarin mensen thuis reptielen als huisdier houden.

Reacties zijn uitgeschakeld.