Opmerkelijke tip tegen dazen (en andere steekbeesten?): strepen

Daas. Foto: wikimedia commons
Daas. Foto: wikimedia commons
In het begin kreeg de politie van Ermelo regelmatig telefoontjes van verontruste burgers: zij ontdeken paarden en pony’s waar strepen op getekend waren. Ondertussen zijn de burgers van het Veluwse dorp eraan gewend. Yvonne de Kroon, eigenaar van ponyopvang Second Chance, stift de strepen zelf op de paarden om ze te beschermen tegen dazen.
“Twee dagen lang hadden ze geen strepen omdat het regende en direct weer zaten mijn pony’s vol bulten,” vertelt De Kroon in het Veluwse streekblad Het Kontakt. “Sommige paarden worden knettergek van die steekvliegen.”
Ze startte met witte strepen, maar nu het nieuws bekend is geworden dat de strepen helpen zijn de witte stiften uitverkocht. Kroon: “Nu heb ik oranje strepen op hun rug gezet, want witte merkstiften voor vee zijn niet meer verkrijgbaar. Geel of lichtgroen is ook goed.”
Volgens De Kroon is het plaatsen van strepen gebaseerd op een wetenschappelijk inzicht: “Dazen komen af op de schittering van de vacht en omdat er strepen op staan raken ze in de war. De biologen ontdekten dat zebra’s minder last hebben van steekvliegen.”
Kroon refereert naar het onderzoek van Finse biologen die een zebra model op een paardenboerderij vol met dazen testte. Wat bleek: zebra’s bleken het minst last te hebben van de irritante steekbeesten.
Streepjestrui. Foto: what i wore, Flickr
Streepjestrui. Foto: what i wore, Flickr
De hamvraag is natuurlijk: werken strepen ook bij mensen? En zouden ze ook muggen weren? Want ook mensen hebben een gloeiende hekel aan stekende en vliegende dieren. Mocht het niet zo zijn, hier vind je tips om muggen of wespen uit je huis en tuin te weren.
Hoe herken je dazen?
Dazen worden vaak verward met horzels. Echte horzels kunnen niet steken, dus als je gestoken wordt op iets dat op een vlieg lijkt, kun je ervan uitgaan dat het om een daas gaat. Andere namen voor de daas: blinde mug, paardenvlieg, brems, bremster of steekvlieg.
Bron: Wikipedia, Het Kontakt Veluws Dagblad, via Marieke Vissers.

Over de schrijver

1 reactie op “Opmerkelijke tip tegen dazen (en andere steekbeesten?): strepen”

Reacties zijn uitgeschakeld.