Opruimen. Ik zou willen zeggen dat het niet per se mijn grootste kwaliteit is. Meestal trek ik een spoor van spullen (jas, sjaal, tas, handschoenen, sleutels) achter me aan als ik ergens binnenkom. Het is niet ongewoon dat vrienden of familie mijn jas -die ik achteloos over een stoel heb gegooid- aan de kapstok hangen. Overigens zonder morren, omdat ze met liefde in hun hart geaccepteerd hebben dat ik andere talenten heb. Dat gezegd hebbende, ben ik redelijk goed in weggooien. Want van een teveel aan spullen word ik onrustig. Misschien wel juist omdat het bijdraagt aan de chaos.
Verzamelaars
Ik kom uit een familie van verzamelaars. De keukenla van mijn moeder ligt vol met touwtjes, paperclips, elastiekjes, schroefjes, spelden, broodzaksluiters (of hoe je die dingen ook noemt). Allemaal bewaard voor het geval dat. Dat heeft ze van mijn opa, die een schuur vol had van dit soort ‘je weet maar nooit, het kan nog van pas komen’ dingen. Allemaal keurig georganiseerd trouwens, in oude jampotjes, dus ook volledig vindbaar indien nodig. Maar mijn ervaring is dat als ‘indien nodig’ zich aandient je eigenlijk altijd net een ander schroefje, langer touwtje, dikker elastiekje of ander snoertje nodig hebt waardoor je toch weer naar de winkel moet.
Opruimen en weggooien
Mijn punt is: het eindeloos bewaren van spullen voor het geval dat is geen goed idee. Die stapel tijdschriften die je ooit nog gaat lezen? Die stukjes resthout die je misschien nog gaat gebruiken? Die touwtjes, elastiekjes, zakjes, snoertjes: gooi het weg. En omdat januari een uitstekende maand is om met een schone lei te beginnen, heb ik 10 dingen voor je op een rij gezet die je vandaag al de deur uit kan doen.
Volgens de berekeningen van CE Delft voor Verborgen Impact van Babette Porcelijn maken spullen de meeste milieu-impact. Gemiddeld doen we steeds korter met die spullen en kopen we steeds meer. Zo vervangen we onze meubels gemiddeld na 7 jaar. Dragen we onze kledingstukken gemiddeld maar zeven keer. En smartphones gaan na drie jaar al de deur uit. Als we gaan opruimen, ontstaat er meer ruimte. Het gevaar ligt op de loer dat we die opvullen met nieuwe spullen (handdoek eruit, nieuwe erin: dat werk). Naast opruimen is het dus ook vooral van belang om te consuminderen. Lees hier onze 10 tips om minder te kopen.
Deze spullen kan je vandaag nog opruimen:
- Handleidingen (inmiddels staat zo’n beetje voor elk apparaat een handleiding online, al dan niet in videovorm, waar alles heel helder wordt uitgelegd, dus weg ermee)
- Verpakkingen (die doos waarin je computer kwam of een ander duur apparaat hoef je niet te bewaren als je niet (meer) van plan bent om het te ruilen, dus weg ermee).
- Oude tijdschriften (zoals ik al zei: hoe groot is de kans dat je ze echt nog gaat lezen als ze al jaren naast je bed liggen. Leg ze in een straatbibliotheekkast en iemand anders heeft er nog plezier van. Of geef ze aan de huisarts, tandarts of fysio als leesvoer in de wachtkamer).
- Boeken (in dat kader heb ik ook een keer rigoureuze schoonmaak gehouden in mijn uitpuilende boekenkast: alles wat ik niet of niet met plezier gelezen had moest weg en heb ik naar de kringloop gebracht. Je kan ook anderen door je boekenkast laten gaan met als boodschap: neem mee wat je graag wil lezen. De boeken die je echt graag wilt houden, houd je natuurlijk).
- Dvd’s, Cd’s en cassettebandjes (ook hier was ik vrij rücksichtslos: met de dvd- en cd-speler gingen ook alle dvd’s en cd’s weg en hoewel alles een comeback lijkt te maken, heb ik er geen moment spijt van gehad. Ik stream wel. Ik heb alleen nog een handvol cassettebandjes die ik vroeger maakte of kreeg bewaard, vanwege sentimentele redenen)
- Medicijnen (medicijnen die over de datum zijn kan je inleveren bij de apotheek. Als je nog medicijnen voor je huisdieren hebt die nog goed zijn, maar die je niet meer gebruikt: informeer eens bij je dierenarts, want vaak kunnen ze gedoneerd worden aan het asiel)
- Agenda’s en notitieblokken (sommigen van ons, waaronder ikzelf, hebben er een handje van om oude agenda’s en notitieblokken nog even te bewaren voor als je nog wat moet opzoeken, maar voordat je het weet stapelt al dat papierwerk zich op, dus gooi het weg, want hoe vaak komt het nou echt voor dat je nog iets nakijkt in die stapel papier?)
- Kerstkaarten en post (hetzelfde geldt eigenlijk voor post: de kaarten waar alleen op staat: gefeliciteerd of fijne kerst en verder niks kunnen gewoon weg. Bewaar alleen die kaarten met een persoonlijk verhaal die betekenis hebben voor je of die een extreem mooie afbeelding hebben die je aanspreekt)
- Make-up (en dan met name de make-up die je niet gebruikt. We hebben make-up die we dagelijks gebruiken en die we alleen voor een feestje gebruiken: de rest kan weg. Er is geen enkele reden om uitgedroogde mascara of nagellak te bewaren)
- Keukenspullen (we hebben allemaal wel bakjes waarvan de deksels zoek zijn of vice versa. Die bewaren we dan in de hoop dat de wederhelft nog een keer opduikt, maar meestal gebeurt dit niet. Weg ermee dus).
- Beddengoed (Ooit had ik stapels dekbedovertrekken tot ze een voor een naar de textielbak verdwenen nadat ze uit elkaar gevallen waren van ellende. Nu heb ik twee sets, want meer heb je eigenlijk niet nodig: een in de was en in op je bed)
- Kleding en accessoires (Dat wat je niet meer past of al jaren niet gebruikt hebt, kan echt weg. De kans is echt heel minimaal dat je het nog gaat gebruiken. Een enkele keer denk ik nog wel eens terug aan iets wat ik heb weggedaan waarvan ik nu denk: oh, dat had ik wel aan willen doen. Maar dat is minimaal en, zo bedenk ik me dan altijd, bij mij lag het te verstoffen terwijl iemand anders er nu plezier van heeft gehad)
- Snoeren (persoonlijk had ik kilometers verlengsnoer en modemsnoeren liggen die ik overal altijd bijkreeg en die me heel praktisch leken. Alleen, ik gebruik ze eigenlijk nooit. Dus de regel die ik nu heb: als ik niet meer weet dat ik ze heb of ik heb ze een jaar niet gebruikt, dan kunnen ze weg).
- Oude computers en mobieltjes (ik stel het ook altijd uit, want je wilt ze eerst leeg maken zodat niet ergens jouw privé chats of foto’s opduiken. Je kan ze doneren, bijvoorbeeld aan Kika of Cliniclowns of inleveren bij je provider: vaak krijg je er dan nog wel wat voor ook. Is je oude telefoon echt uit het jaar 0: lever m dan in als klein elektrisch afval)
- Je inbox en je Cloud (het ligt misschien niet in het zicht: al die digitale kattenbelletjes, foto’s en filmpjes, maar het neemt wel degelijk ruimte in én het kost veel energie. Lees hier wat de impact is van je digitale rommel en ga aan de slag)
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van opruimen en ontspullen op je gezondheid. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek dat een rommelig huis vol spullen stress veroorzaakt en dat een opgeruimd huis een positief effect heeft op je stemming. Rommel geeft constante prikkels (in een maatschappij die al niet prikkelarm is) en opruimen geeft het gevoel van controle in een wereld waar al veel onzekerheden zijn. Nou is natuurlijk alleen de vraag wat dan rommelig en wat opgeruimd is, want dat is voor iedereen weer anders.