Optimistisch de crisis door met deze anti-stress tips

75702736 13C7E4272F
Bron: Broterham (Flickr.com)

Veel mensen hebben last van stress-gerelateerde klachten door de crisis, blijkt uit onderzoek van de American Psycological Association. Met name vrouwen lijken hinder te ondervinden van hoofdpijn, vermoeidheid en depressie. Deze spanning verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes. Maar ook onvruchtbaarheid, maagzweren en slaapstoornissen. Volgens Martin Seligman, bekend als de vader van de positieve psychologie, is het tijd om optimistischer te gaan denken. Hij geeft enkele tips.

Interpreteren en uitleggen
Seligman denkt dat wat je gelooft over wat er gebeurt in je leven, bepaalt hoe je reageert op de gebeurtenis. Dus als je negatief over iets denkt, zal je het ook negatief ervaren. Doe een reality check: kijk naar de feitelijke basis voor je overtuigingen. Zijn ze terecht? Train jezelf om de negatieve overtuiging om te zetten in een meer realistische, positieve, kijk op het leven.

Hoofd is archief van al jouw successen
Laat jouw hoofd het archief zijn van alle successen. Bijvoorbeeld: als je een geweldige presentatie geeft op je werk en daar veel complimenten voor ontvangt, sla deze dan op. Als je dan weer wordt gevraagd, gaan je hersens in het archief kijken. Ze komen alleen maar positieve herinneringen tegen, dus voel je je goed over het voorbereiden van de nieuwe presentatie.

Oefening baart kunst
Verzet je tegen de alles of niets-mentaliteit. Als je jezelf overtuigd hebt van het feit dat iets nooit lukt, omdat het één keer niet gelukt is, zul je het niet nog eens proberen. Echter, oefening baart kunst. Zie het dus als een eenmalige mislukking en omarm de overtuiging dat je met volharding een kans van slagen hebt.

Zie teleurstelling als een kans
De waarheid is dat teleurstellingen en uitdagingen een onvermijdelijk onderdeel van het leven zijn. Dus waarom beschouw je ze niet als kansen om te leren, te groeien en te verbeteren? Als je dat doet, ben je op weg naar veerkracht en dat is precies waar je wilt zijn tijdens deze moeilijke tijden.

Bron: psychologytoday.com, sochicken.nl

Lees ook
Zo kies je de groenste kerstboom
Speelgoed zonder schadelijke stoffen
Henk & Ingrid zijn net zo grappig als Loesje

2 gedachten over “Optimistisch de crisis door met deze anti-stress tips”

  1. Ter aanvulling, het boek Simpel van L. Kauffman sluit hier perfect op aan en geeft aan waarom oplossingsgericht werken zo nuttig en boeiend is. Het gaat uit van de kracht van de mens en niet van de onmogelijkheid. Voor mij is zelfvertrouwen de basis om daar te komen. Als trainer en auteur schreef ik daarom het (door iedereen vrij te downloaden) e-boek 50 tips voor meer zelfvertrouwen. Daar staan de tips over actie, over hoe omgaan met teleurstellingen en het emotioneel of mentaal bekijken van wat er met je gebeurt ook in. Een aanrader dus (al zeg ik het zelf…)

Reacties zijn gesloten.