Optimistisch nieuwsoverzicht: doodgeboren baby tot leven gewekt

Matsuyuki Flickr
Foto: Matsuyuki (Flickr)

In sommige landen zijn vrije verkiezingen al heel bijzonder, maar in Nederland hebben we verkiezingen waarbij alle partijen winnen. Tenminste, als je de leiders van de verschillende politieke partijen moet geloven. Zelfs het CDA zag veel positieve punten in de uitslag van de Provinciale Verkiezingen van 2 maart. Voor al die positieve politici, en natuurlijk voor jullie, selecteerde hetkanWel de meest optimistische berichten van deze week.

Om te beginnen met de inspirerende BBC-video waarin de gerenommeerde statisticus Hans Rosling toont dat de gehele wereldbevolking de afgelopen 50 jaar in extreem hoog tempo rijk en gezond is geworden. Rosling: “Ik zie een trend naar de toekomst waarin het voor iedereen mogelijk is om rijk en gezond te worden, dankzij handel, groene technologie, vrede en ontwikkelingshulp.”

Verder goed nieuws voor iedereen die zichzelf de maat neemt als er iets fout gaat. Jezelf en je fouten te accepteren blijkt beter voor je en maakt dat minder vaak de fout in gaat. Zogenaamde zelfcompassie houd je gemotiveerd als je problemen wilt oplossen — of het nou gaat om teveel eten of een probleem op je werk.

Deze week bleek ook dat de grote pluimen vervuilende rook uit schoorstenen op industrieterreinen binnenkort herbruikbaar zijn. Enkele organisaties zijn er in geslaagd om drinkwater uit rook te halen. Ze kunnen 40% van het water dat in rook zit opvangen. De technologie maakt het zelfs mogelijk voor industrieën die veel water verbruiken om waterproducent te worden.

Auto besturen met je gedachten en doodgeboren baby tot leven gewekt

In november was er al een bestelbusje dat 13000 kilometer reed zonder chauffeur. Deze week kwam het nieuws over de ontwikkeling van een auto die je met je gedachten kunt besturen: de BrainDriver. Het model is nu nog in concept en niet klaar voor de weg, maar opnieuw is bewezen dat we machines met onze gedachten kunnen besturen, zelfs auto’s.

Maar het meest opmerkelijke nieuws kwam deze week uit Groot-Brittanië. Daar zijn artsen er in geslaagd om een doodgeboren baby, Ella, weer tot leven te wekken. Ze werd daarvoor onder meer drie dagen bevroren om onherstelbare hersenschade te voorkomen. Nu, negen maanden later, is Ella gezond. Het verbazingwekkende verhaal komt nu pas in het nieuws, omdat moeder Rachel (32) op dit moment campagne voert voor de nieuwe bevriezingstechnologie, die met succes op haar dochter werd toegepast.

Bronnen: hetkanWel, Scientas, Discovery News en HLN.be

Lees ook:

Weet jij wat orang oetang betekent? Waku Waku maar mee

De cijfers tonen het: alle mensen worden rijk en gezond

Bestelbusjes rijden 13000 kilometer zonder chauffeur

Over de schrijver