Optimistisch nieuwsoverzicht: gen-voedsel gaat de aarde redden

Beni Ishaque Luthor Flickr1
Foto: Beni Ishaque Luthor (Flickr)

We wisten al dat meditatie je jong houdt, maar deze week werd bekend dat het ook zorgt voor meer grijze hersenmassa. Dit hersengebied wordt geassocieerd met geheugen en leervermogen. De dichtheid van de amygdala neemt daarentegen af door meditatie. Als gevolg daarvan ervaren mensen mogelijk minder angst en stress, zo meldt het tijdschrift Scientific American. Jonger, mooier en relaxter, meditatie heeft zo langzamerhand een onwaarschijnlijk goede pers.

Dat kan niet gezegd worden van genetich gemanipuleerd voedsel. Het verbouwen van ‘slimme gewassen’ roept al snel vragen op over gezondheidsrisico’s en milieuschade. Maar een belangrijke wetenschappelijke adviseur van de Britse regering, Sir John Beddington, hield deze week juist een vurig pleidooi voor gen-voedsel. Volgens hem is een brede inzet van middelen nodig om de wereld ook in de toekomst te voeden. Verwacht wordt dat we in 2050 40% meer voedsel nodig hebben, door de groei van de wereldbevolking en de verstedelijking. Dit zal een explosieve stijging van de voedselprijzen veroorzaken die nog eens wordt versterkt doordat de gemiddelde wereldburger in de toekomst meer voor zijn eten kan betalen.

Volgens John Beddington zou gen-tech voedsel, mits uitvoerig getest op schade voor mens en milieu, daarom een van de middelen moeten zijn om de wereld te voeden. 30% van de gewassen kunnen nu bijvoorbeeld niet worden geoogst doordat ze zijn aangevreten. Genetisch gemanipuleerde gewassen zouden dit probleem kunnen verhelpen.

Ook Arnold van Huis, onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen, voorspelt dat de prijs voor eten explosief zal stijgen. Er komt volgens hem een dag dat een Big Mac 120 euro kost en een Bug Mac 12 euro. Hij kiest echter voor een andere oplossing dan John Beddington. Volgens hem kunnen we uitstekend leven van de 1200 eetbare insectensoorten die er op aarde zijn. Zo maakten hij en zijn onderzoeksteam al sprinkhanenloempia, chocoladesaus van wormen, en larvenham. Zijn idee voor een Bug Mac klinkt interessant. Krijgen we na de groene pc in de computerwinkel, nu ook een duurzame keuze in de populairste snackbar ter wereld?

Tenslotte nog opmerkelijk nieuws over Greenpeace. Blogger Dylan de Gruijl meldde deze week dat de milieu-organisatie zich nu eens niet concentreert op wat er niet moet gebeuren maar juist op wat er wel moet gebeuren, namelijk windmolens bouwen! Want die leveren 10 keer zo veel permanente banen op als kolencentrales.

Lees ook:

Meditatie houdt je jong

Vervangt de Bug Mac de Big Mac?

10 keer meer banen door windenergie

Over de schrijver

2 reacties op “Optimistisch nieuwsoverzicht: gen-voedsel gaat de aarde redden”

  1. Er zijn ook vele onderzoeken die juist tegenspreken dat gentech kan helpen de wereld te voeden. Massaproductie blijkt toch -zeker bij voedsel- vaak een erg slecht plan. Zie de vele ziekten in de megastallen, die ook gevaarlijk zijn voor mensen. Men weet nog helemaal niet wat gentech op den duur betekent en toch wordt het al ingezet. Met alle gevolgen vandien. Positief nieuws ook weer van Greenpeace (die gasten worden nog eens positivo's 🙂 dat juist Natuurlijke Landbouw de wereld kan voeden. En dat lijkt me een stuk geruststellender dan die enge gewassen met gif. Het mooie is namelijk dat er wel geleerd is van die gentech- industrie, maar met veredeling kan vaak hetzelfde bereikt worden. Maar dan zonder gif. Toch veel mooier en beter?

Reacties zijn uitgeschakeld.