Optimistisch nieuwsoverzicht: harde werkers leven langer

Foto: Bob Doran (Flickr)

Maak je niet druk, doe rustig aan. In de volksmond geldt dit als een advies voor een gezond en lang leven. Amerikaanse onderzoekers aan de universiteit van Californie ontdekten echter het tegenovergestelde. In hun baanbrekende onderzoek ‘The Longevity Project’ zagen zij dat juist betrokken, hardwerkende mensen langer leefden dan mensen die meer ‘laid back’ in het leven staan. Ook opmerkelijk was hun inzicht dat vrolijke grappenmakers minder lang leefden dan verstandige en gedisciplineerde mensen. De verklaring hiervoor is vermoedelijk dat onverstoorbaar vrolijke en optimistische mensen te lichtvaardig omgaan met zaken die van belang zijn voor een gezond en lang leven, terwijl verstandige en gedisciplineerde mensen hier wel voldoende aandacht aan geven.

Ons nieuwe grote voorbeeld: mieren

Door het leven gaan als ‘hardwerkende mier’ is dus zo gek nog niet. En volgens de bijlage van Ode bij het NRC van afgelopen donderdag kunnen we nog veel meer leren van mieren. Want er zijn niet alleen veel meer mieren dan mensen op aarde, hun biomassa overtreft die van alle mensen samen. Maar die biljoenen mieren – die zwaarder op de planeet drukken dan alle mensen bij elkaar – vervuilen niet! Sterker nog, hun activiteit voedt de grond, planten en andere dieren. Volgens Ode kunnen we dit voorbeeld van mieren volgen door te streven naar een circulaire economie, waarbij elke economische activiteit is verbonden met andere processen. Kortom, cradle to cradle heeft een nieuwe naam: cirkeleconomie. En mieren zijn de iconen voor een betere wereld.

Eerste biologische fastfood restaurant

Voor een voorbeeld van een bedrijf dat serieus werk maakt van de cirkeleconomie kun je naar Groningen. Daar is afgelopen zaterdag het eerste biologische fastfood restaurant geopend: eat2be. Compleet met friet, hamburgers en kipnuggets, maar dan gemaakt van verantwoorde producten. Wordt een vette bek halen gewoon hip & verantwoord!

Zonne-energie wereldwijd verdubbeld

Terwijl iedereen de adem inhoudt over de afloop van het ‘kernincident’ in Japan, was er deze week tenslotte ook goed nieuws voor een stralende toekomst voor onze energie. De markt voor zonne-energie is in 2010 opnieuw meer gegroeid dan alle deskundigen hadden voorspeld. Wereldwijd kwam er 15 Gigawatt (15.000 Megawatt) aan stroom uit zonnepanelen bij. Het grootste deel daarvan, 12.000 Megawatt, werd in Europa geïnstalleerd met Duitsland opnieuw als absolute koploper. Daar installeerden mensen voor 7500 Megawatt aan zonne-energie. Met de 28.000 Megawatt aan zonnepanelen die er nu in Europa staan kunnen 10 miljoen huishoudens van stroom worden voorzien. Interessante kans voor Nederland: in Duitsland schijnt de zon echt niet zoveel meer dan bij ons!

Bronnen: Sciencedaily.com, Ode/NRC, hetkanWel en Duurzaam Nieuws

Lees ook:

Hoe krijg ik een zonnepaneel op mijn dak?
Overvloed is het kenmerk van de cirkeleconomie
Duurzame concurrent van Mc Donalds

Bronnen: Sciencedaily.com, Ode/NRC, hetkanWel en Duurzaam Nieuws

Over de schrijver