Optimistisch nieuwsoverzicht: integratie meest overschatte probleem in NL

Overschatte ProbleemOp verzoek van opinitietijdschrift De Groene Amsterdammer hebben 75 sociale wetenschappers op een rij gezet wat zij de grootste sociale problemen vinden, welke problemen het meest worden onderschat en welke te vaak worden overschat. Het meest overschatte probleem van onze tijd is volgens deze deskundigen ‘integratie’. Grote problemen zijn daarentegen ongelijkheid, cohesie en marktdenken. Een belangrijk onderschat probleem is volgens de sociale wetenschappers het klimaat.

De wetenschappers zullen wat dat laatste probleem betreft tevreden kijken naar een nieuwe actie van studenten: 110 is goed genoeg. De studenten pleiten er voor om naar het voorbeeld van Spanje geen 130 maar 110 kilometer per uur op de snelweg te rijden. Volgens een wetenschappelijk experiment betekent een snelheidsverhoging naar 130 namelijk dat je weliswaar 3 minuten eerder op je bestemming bent, maar ook €5,16 meer betaalt aan benzine. Volgens het experiment zou een tijdwinst van 6,5% daarmee een kostenstijging van 70% met zich meebrengen. Dus de kosten stijgen buitenproportioneel, net als de extra vervuiling, het extra lawaai en de onveiligheid (door een langere remafstand). Al met al een hele matige business case voor een snelheidsverhoging naar 130 km/uur vinden de studenten, zeker nu er een brede maatschappelijke ontwikkeling is van ‘groene mobiliteit’ en wereldwijd de CO2-uitstoot juist gereduceerd moet worden.

Algen dol op kernafval

Opmerkelijk goed nieuws was er deze week over het afbreken van kernafval, geen overbodige luxe nu er nieuwe kerncentrales gebouwd worden. Algen nemen Strontium op, een van de meer gevaarlijke stoffen in kernafval en verwerken het tot vaste kristallen die makkelijk gescheiden kunnen worden van de rest van het afval. Wetenschappers hebben de algen tot nu toe alleen getest met niet-radioactief Strontium. Hoe algen reageren op de radioactieve variant is nog niet bekend. De wetenschappers zijn echter optimistisch, aangezien algen in extreme omstandigheden kunnen overleven.

Ter afsluiting van dit weekoverzicht voegen wij graag nog een interessante verklaring toe van hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes waarom integratie het meest overschatte probleem is: “Op gebied van onderwijsniveau, de arbeidsdeelname, taalvaardigheid en de politieke participatie wordt de kloof tussen autochtonen en allochtonen steeds kleiner, ‘maar ons gevoel zegt dat het niet waar kan zijn’.

Bronnen: De Groene Amsterdammer, Joop, hetkanWel, 100km.nl

Lees ook:

Wat ze je liever niet vertellen over de iPhone

Win een snelle PC

Nieuw type fiets verbaast natuurkundigen

Over de schrijver

1 reactie op “Optimistisch nieuwsoverzicht: integratie meest overschatte probleem in NL”

Reacties zijn uitgeschakeld.