Optimistisch Nieuwsoverzicht: laad je mobiel op met je hartslag

Foto: Ciron810 (Flickr)

Het lijkt onvoorstelbaar, maar volgens professor Zhong Lin Wang kun je over vijf jaar gadgets opladen met je hartslag. Samen met een onderzoeksteam aan het Georgia Instutute of Technology ontwikkelt hij een systeem dat energie opwekt uit de kleinste bewegingen. De technologie is gebaseerd op zink oxide nanodraden, zo groot als 1/5 mensenhaar, die elektriciteit genereren wanneer ze worden gebogen of gestrekt. Door te wandelen, rennen of heftig te ademen wekt je lichaam voldoende energie op voor draagbare apparaten – zelfs je hartslag is al genoeg.

Deze ontwikkeling kan in potentie baanbrekende gevolgen hebben voor de energiemarkt, zeker nu de vraag naar energie wereldwijd sterk stijgt. Ander optimistisch energienieuws was natuurlijk het besluit van Nuon om hun plan voor een nieuwe kolencentrale in de koelkast te zetten. Jaren procederen, lobbyen, actievoeren, massa’s protestmails en overstappers hebben de energiereus op andere gedachten gebracht. Een prachtig nieuw voorbeeld van de macht van de consument, in goede banen geleid door organisaties als Natuur & Milieu en Greenpeace. De macht van de consument om de wereld eerlijker te winkelen kreeg deze week trouwens ook een impuls. Slaafvrije paaseieren zijn nu overal verkrijgbaar.

B-economie voor avondmensen

Verder was dit natuurlijk de week van de avondmensen die ‘s morgens niet op gang komen en ‘s avond niet te stoppen zijn. Volgens Marijke Gordijn van de Universiteit van Groningen functioneren avondmensen slechter door hun slaaptekort, bovendien liggen door hun gebrek aan slaap ook ziektes op de loer. Daarom heeft de Deense Camilla Kring een originele oplossing bedacht: een B-economie met de mogelijkheid om de tijd naar ieders biologische klok in te delen. De Nederlands B-society streeft naar het Deense voorbeeld ook naar een B-economie. Het Nieuwe Werken gaat deze club nog niet ver genoeg. Scholen moeten later beginnen en winkels moeten langer open zijn.

Tenslotte was er deze week grappig en optimistisch nieuws van het klimaatfront. Klimaatsceptici betaalden tienduizenden dollars aan een onderzoek dat de ‘klimaatwaanzin’ onderuit zou halen. De natuurkundige Richard Muller werd gesponsord om maximaal accurate temperatuurdata te verzamelen. Wat blijkt? De grafiek die zijn data oplevert, vertoont nagenoeg dezelde snel stijgende lijn als de ‘verdachte’ meetgegevens. Een gevoelige tik voor de klimaatontkenners. Groener en eerlijker leven blijft een lifestyle die staat. Ook voor het klimaat.

Bronnen: Inhabitat en hetkanWel

Lees ook:

Nuon zwicht voor milieu-organisaties

Slaafvrije paaseieren nu overal verkrijgbaar

Avondmensen willen van ochtendsamenleving af

Klimaarsceptici bijten in eigen staart

Over de schrijver