Optimistisch Nieuwsoverzicht: lieve woorden maken je aantrekkelijker (ook bij de afwas)

Zeefje Les van de week: we worden mooier van lieve woorden. TV-commentator Nikki Owen praatte een week lang tegen twee appels. De ene appel kreeg enkel negatieve verhalen te verduren, de ander alleen positieve. Na een week zag de eerste appel er aanzienlijk slechter uit dan de andere. Aangezien een appel evenveel water bevat als het menselijk lichaam en daardoor goed vergelijkingsmateriaal zou vormen, concludeerde Nikki Owen dat je mooier wordt van lieve woorden.

Weliswaar zijn wetenschappers sceptisch over dit ‘onderzoek’, maar de Japanner Emoto ontdekte al dat water Water ‘luistert’ naar woorden, emoties, gedachten en ontvangt trillingen van lettertekens. Het reageert volgens hem ook op muziek, water houdt bijvoorbeeld van Mozart.

Het lijkt mij persoonlijk een leuk fruitexperiment om te herhalen. Praat een week tegen twee appels, de een krijgt gezeur en gemopper, de ander complimenten en positieve gedachten. Te volgen via Twitter: #appeltest

Praten tegen baby’s blijkt ook goed. Ouders die veel praten met hun baby, zorgen dat de hersenen van hun kind zich beter ontwikkelen. Woorden stimuleren het brein meer dan andere geluiden, zoals muziek. Zelfs als baby’s nog geen woord kunnen herkennen. Dit concluderen onderzoekers van Northwestern University in de VS. Zij onderzochten 50 baby’s van 3 maanden en toonden hen plaatjes van dinosaurussen en vissen. Baby’s die woorden bij de plaatjes hoorden, lukte het beter om de plaatjes te categoriseren.

Lieve woorden doen het trouwens niet alleen goed bij appels, maar ook bij de afwas, want het zeefje op het plaatje is een hit op de Ode-website. Doreen Westphal vroeg zich af hoe je iets dagelijks als de afwas nog leuker kunt maken. Zij denkt dat geluk in het alledaagse zit en met dit zeefje – gemaakt van bioplastic – wordt de afwas inderdaad iets om naar uit te kijken.

Maar bovenal was dit natuurlijk de week van de zon die ineens scheen alsof we al diep in de lente zaten. Blogger Dominique zag zelfs iemand op de Oude Gracht in Utrecht die zijn winterkleren uittrok, deze naast zich neerlegde en verder liep. Zijn kleren achterlatend. Wordt dit een nieuw lenteritueel?

Hoogtepunt op hetkanWel deze week, was dat zonne-energie deze lente echt op het punt van doorbreken staat. Door de ecnomische crisis is zonne-energie nu al goedkoper dan ‘normale’ stroom. Bovendien schijnt in Nederland genoeg zon om stroom op te wekken met zonne-energie en kan een gemiddeld gezin met een oppervlakte van 20 m2 al 70% van zijn energiebehoefte opwekken. Die andere 30% is vervolgens vast te besparen. Het energieneutrale huishouden is niet heel ver weg meer.

Lees ook:

Zonnepanelen nu al goedkoper dan gewone stroom

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Volg Frissewind op Twitter

Over de schrijver

7 gedachten over “Optimistisch Nieuwsoverzicht: lieve woorden maken je aantrekkelijker (ook bij de afwas)”

 1. Klopt! In de documentaire "what the bleep do we know" wordt dit ook wetenschappelijk aangetoond. Watermoleculen blijken daadwekelijk van vorm te veranderen, onder invloed van positieve- dan wel negatieve gedachten. Verbluffend!

 2. @ Anky, er zit nogal een verschil in of je ze op de vensterbank zet of in de kast.
  De potjes staan in compleet andere omstandigheden,
  als ik lopen naar werk ga en ga mopperen, en blij ga wezen in de auto, licht het niet aan mijn gedachten.

  Dat is toch een veel te slecht expiriment om zoiets vast te stellen.

 3. Zelfs als je aardige en lieve woorden over iemand denkt maakt het al een wereld van verschil. Laat staan dat je ze uitspreekt.

  Ik heb een zelfde soort experiment met drie potjes rijst gedaan. Ik had drie potjes met gekookte rijst neergezet: eén op de ene kant van de vensterbank en één op de andere kant en het derde potje zette ik in de kast. We – de kinderen en ik – hadden afgesproken dat we 4 weken lang bij rijstpotje 1 steeds zouden denken: dat gaat goed zo, bij rijstpotje 2 zouden we denken: dat gaat slecht en aan rijspotje 3 zouden we geen aandacht besteden. Het resultaat was verbluffend!

  De rijst in potje 1 bleef spierwit. Die in potje 2 was bruin geworden en de rijst in de kast was zwart…
  Indrukwekkend hè?! En dit gaat natuurlijk niet alleen voor appels en rijst op…
  We worden dus vast niet alleen mooier van lieve woorden, maar ook gelukkiger en gezonder.

 4. Weet je, ik zie soms zo veel gemopper om me heen. Laten we afspreken gewoon eens meer lieve woorden naar elkaar toe te gebruiken ipv naar appels. Ik denk dat je veel sneller leuk resultaat bereikt! Ik ga deze week mijn mopper gehalte naar mijn kinderen minimaliseren, wat dacht je daar van! Maar of ik dat bij wil houden via Twitter, nee, want dan raka ik er weer aan verslaafd en ga ik mopperen omdat mijn kinderen mij storen. Dat is nu net de reden waarom ik mijn online tijd wil beperken tot onder schooltijd en 's avonds. En dan zonder mijn man tekort te doen!

Reacties zijn gesloten.