Optimistisch Nieuwsoverzicht: man wordt groen van zeurende vrouw

Aprilzosia Flickr
Foto: Aprilzosia (Flickr)

Hoe krijg je een man milieuvriendelijk? Met een zeurende vrouw. En hoe wordt een vrouw groen? Met een expert. Volgens Brits onderzoek zegt 69% van de mannen al ‘groener’ te gaan leven als hun vrouw hier maar lang genoeg over doorzeurt. 64% van de vrouwen zegt juist milieubewuster te worden als een expert hen overtuigt. Volgens het onderzoek zijn het verder vooral onze sociale contacten, uit onze directe omgeving, die ons beïnvloeden om milieuvriendelijker te leven.

Dit nieuws, in het kader van de Britse Climate Week van 21-27 maart, biedt belangrijke aanwijzingen hoe we elkaar kunnen motiveren om de klimaatcrisis aan te pakken. Want al denkt een groeiende groep klimaatsceptici dat het opwarming van de aarde net zo makkelijk verdwijnt als de zure regen uit de jaren ’80, kenners zijn veel minder optimistisch. Recente weerdata geeft hen voorlopig gelijk: 2010 hoorde bij de drie warmste jaren sinds we de temperatuur meten, en alle drie de warme jaren vielen vanaf 1998. Verzekeraars zien de verandering dan ook als een tikkende tijdbom.

Ook voor de leiders in het land is klimaatverandering een probleem om serieus te nemen. Want recent onderzoek leert dat klimaatverandering maatschappelijke veranderingen beïnvloedt. Zo zou het Romeinse rijk mede zijn ingestort door klimaatverandering.

Nu nemen politici, van links tot rechts, de klimaatcrisis ook uiterst serieus. Hun aanpak luidt daarom: we moeten zo snel mogelijk kerncentrales bouwen om de CO2 in de lucht te reduceren. Volgens Greenpeace is dit echter juist geen verstandig antwoord. Het rapport ‘Battle of the grids’ toont aan dat de ouderwetse kern-en koolcentrales overbodig zijn als we kiezen voor een slimmer electriciteitsnet. Wanneer we nú kiezen voor dit slimmere elektriciteitsnet, maken we in 2050 alleen nog maar gebruik van groene stroom. De kosten zouden slechts een stijging van 1% van onze energierekening bedragen.

Zou de vrouw van Maxime Verhagen nu bij haar man zeuren: “Lieverd, geen kerncentrales, maar een slim stroomnetwerk?” Wellicht dat Greenpeace hier in een volgende campagne op in speelt.

Als het om kiezen voor ‘slim’ gaat, geeft Eindhoven trouwens het goede voorbeeld. Door zonder omwegen voor de kenniseconomie te kiezen heeft de regio Eindhoven in de afgelopen 10 jaar 55000 banen in de technologiesector gecreëerd, dankzij bedrijven als ASML, Phillips en TNO. Hiermee staat Eindhoven op een lijst van de zeven slimste regio’s ter wereld. Pakt Eindhoven dit jaar de landstitel en de titel ‘slimste regio ter wereld’? Carnaval wordt gezellig dit jaar.

Bronnen:

Romeinen overleefden klimaatverandering niet

Klimaatverandering tikkende tijdbom voor verzekeraars

Eindhoven weer op lijst slimme regio’s

Wie overtuigt jou om milieuvriendelijk te worden?

Kolen- en kerncentrales kunnen dicht met slimme elektriciteitsnetwerken

Over de schrijver

2 reacties op “Optimistisch Nieuwsoverzicht: man wordt groen van zeurende vrouw”

  1. Pingback: Flink zeuren, dames! « Nudge blogt

Reacties zijn uitgeschakeld.