Optimistisch nieuwsoverzicht: Nederland heeft een jam-en-pindakaas-revolutie nodig

Foto: Mexican 2000 (Flickr)
Foto: Mexican 2000 (Flickr)

Als we nu niet bezuinigen, gaat Nederland over een paar jaar failliet. Daarom presenteerden ambtenaren deze week een serie bezuinigingsvoorstellen waarbij niets heilig leek. Zelfs ons geliefde biefstukje wordt bedreigd met een vleestaks. Als hetkanWeller en overtuigd flexitariër vind ik dat overigens een uitstekend voorstel. Meteen invoeren, en belangrijker nog: stimuleer plantaardig eten. Dat is gezonder en nog goed voor de planeet ook.
We kunnen daarbij veel leren van de ‘peanutbutter-jelly-campaign’ (PBJ) in de VS die wordt georganiseerd door Bernard ‘Billy’ Brown. Volgens hem eet je de wereld mooier met pindakaas of jam op brood. Want met elke boterham verlaag je jouw CO2-voetafdruk, verminder je de uitstoot van broeikasgassen en je gaat watervervuiling en ontbossing tegen. Hoeveel? Check deze cijfers.

Die leren dat ons land een pindakaas- en jam-revolutie nodig heeft. Het mooie aan de PBJ-campagne vind ik dat er ronduit wordt gezegd wat we wel moeten doen, in plaats van wat we niet moeten doen. Laten we de bezuinigingen ook zo benaderen.
Natuurlijk moet er hier en daar flink in budgetten worden gesneden, maar als we het daar alleen maar over hebben, raakt iedereen pessimistisch. En dat is niet goed voor onze weerstand, zo bleek deze week uit een nieuw onderzoek. Optimisme daarentegen verhoogt de weerstand.

Gezond blijven is de beste besparing

Er zijn bijvoorbeeld plannen om 10 miljard te bezuinigen op de gezondheidszorg, maar laten we het hebben over hoe we mensen gezonder houden. Dat is pas een besparing! Onderzoek bijvoorbeeld of we onze tanden moeten poetsen met aloë vera in plaats van tandpasta. Aloë vera blijkt namelijk in recent onderzoek beter ziekteverwekkers te bestrijden dan verschillende commerciële tandpasta’s.

Laten we niet langer investeren in afvalverwerking, maar alleen nog in producten die na hun levensduur bruikbaar zijn voor iets anders.
Laten we winkelen in fysieke panden stimuleren. Mensen laten in de winkel namelijk vaker luxeproducten links liggen en kiezen voor groen als anderen dat zien, zo viel te lezen in de Journal of Personality en Social Psychology. Consumenten die hun aankopen online doen, kiezen vaker voor minder groene producten en gaan voor luxe en comfort.
Of laten we online groene producten heel duur maken, dat maakt ze namelijk ook statusverhogender en daarmee aantrekkelijker volgens dezelfde publicatie.

Lachen, een komisch geneesmiddel

En laten we vooral blijven lachen, ook zo’n medicijn dat gezond houdt, zoals we in Medisch Dossier leren van de bekende Amerikaanse journalist, Norman Cousins. Hij was compleet verlamd geraakt door de ziekte van Bechterew. Cousins besloot daarom de laatste maanden van zijn leven lachend door te brengen. Hij sloot zich op met klassieke komische films van Charlie Chaplin, de Marx Brothers en Laurel en Hardy. Tot verbijstering van zijn dokter genas hij!

Een les om te onthouden: mocht ik zelf ziek worden, dan sluit ik me op met André van Duin. Hij zat deze week 45 jaar in het vak en ik deel alle hulde die kreeg in een speciale uitzending van De Wereld Draait Door. Daarom sluit ik een week vol bezuinigingsellende graag af met twee filmpjes van Neerlands grootste komiek.

Over de schrijver

3 reacties op “Optimistisch nieuwsoverzicht: Nederland heeft een jam-en-pindakaas-revolutie nodig”

  1. Zijn wij niet al een land dat veel pindakaas en jam eet op de boterham? In dit huishouden wel, liefst beiden op en boterham, niet mijn favoriet, maar over smaak valt niet te twisten! Over smaak gesproken, Andre van Duin werkt bij mij eerder irritatie op, maar goed…

Reacties zijn uitgeschakeld.