Optimistisch nieuwsoverzicht: Nederlanders kweken groente en fruit in het donker

Foto: I vow to You (Flickr)

In de schaduw van het nieuws over de Egyptische revolutie vond deze week in de wereld van de land- en tuinbouw ook een doorbraak plaats. Onderzoekers in een kwekerij in Den Bosch zijn er in geslaagd om groenten en fruit te telen zonder zonlicht. De resultaten van hun speciale klimaatkamers waren verrassend goed: de productie was drie keer zo hoog als in een kas.

De onderzoekers ontdekten dat van alle kleuren die in zonlicht zitten, planten maar een klein deel absorberen: alleen het rode en blauwe licht. Wat planten verder uit het zonlicht halen, kan ook worden geregeld via de temperatuur, luchtbeweging en luchtvochtigheid. Het gevolg van deze ontdekking, waar de onderzoekers 20 jaar aan gewerkt hebben, is dat het buitenklimaat geen rol meer speelt bij gewassenteelt. Dat maakt het mogelijk om planten ook te telen op zee, in de woestijn of zelfs in steden. Een van de telers in het donker, de heer Meeuws, stelt zelfs: “Er staat in Nederland meer dan zes miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg zonder enig toekomstperspectief. Daar kunnen we prima gewassen verbouwen.”

‘Benidorm bastard’ voorkomt juweliersroof

Waar de TV-journaals deze week geen genoeg van konden krijgen was het bericht over het oude Britse dametje dat eigenhandig een roofoverval op een juwelier in Northampton wist te voorkomen. Gewapend met slechts haar handtas ging de dame zes (!!!) mannen te lijf die daarop in paniek vluchtten. Vier van hen konden later worden aangehouden.

Tenslotte bracht Discovery deze week mooi nieuws met het oog op Valentijnsdag. Het gevoel van intense liefde kan aanblijven, lang na het begin van een relatie. Onderzoekers aan de Stony Brook Universiteit in New York ontdekten dat bij mensen die na tien jaar nog steeds veel van hun partner hielden hetzelfde hersengebied werd geactiveerd, wanneer zij een foto van hun geliefde zagen, als bij een pril verliefd stel. Met deze vondst leveren de onderzoekers het biologische bewijs dat romantische liefde lang kan blijven bestaan. Het hoeft dus echt niet bij een keertje of een kaartje te blijven…

Bronnen: People Planet Profit,NOS, NRC Next en Discovery News

Lees ook:

Vreemdgaan zit in je hersenen (en je kunt er iets aan doen)

Quiz: hoe houd je jouw kind op gezond gewicht?

Vegetariers hebben betere sex maar dat mogen Amerikanen niet zien

Over de schrijver

3 reacties op “Optimistisch nieuwsoverzicht: Nederlanders kweken groente en fruit in het donker”

 1. Wie de Waarheid omtrend het telen van groente onder een beperkt ( Rood en Blauw) led spectrum kan het beste Wim van ieperen van de WUR Googlen. De WUR heeft heel gericht onderzoek gedaan naar de invloed van lichtkleuren op de Plantmorfologie en daaruit is gebleken dat het telen van planten zonder Zonlicht een neerwaardse spiraal wat betreft de gezondheid van het gewas tot gevolg heeft . Plantlab heeft een perfecte PLANTCOUVEUSE ontwikkeld en ik heb medelijden met de Mensen die in deze leugens geloven en er vervolgens hun geld in gaan investeren.

 2. Toch niet zo een goed idee, dat kweken van groenten en fruit onder led-licht…. Want die groenten zullen niet zo gezond zijn.

  Alles wat groeit en bloeit heeft zonlicht en zuurstof nodig…

  Hoe meer zonlicht hoe gezonder en voller van kleur en smaak groentes en fruit zijn.
  (Teveel zonlicht zorgt natuurlijk weer voor uitdroging).

  Het is net zoiets als dat je nooit buiten zou komen maar regelmatig onder een zonnebank gaat liggen… Daar wordt je ook niet gezonder op.

 3. misschien wel meer opbrengst maar je stopt er ook meer energie in, waar zit de winst (voor de natuur) dan. Groenten en fruit zijn nog steeds de enige zonnepanelen die renderen, we gaan het toch niet in kantoorgebouwen doen die gebouwd zijn zonder opdracht en uiteindelijk zonder koper, omdat de winstmarge daar even beter is ?? Telen op zee ? rendeert meer om een goede voorraadkamer te hebben dan om zelfvoorzienend te zijn denk ik, je gaat die bonken toch niet de plas opsturen op een dieet van radijzen ??

Reacties zijn uitgeschakeld.