Optimistisch nieuwsoverzicht: vegetariërs aardiger en slimmer

Vegetarians Dominate Meat Eaters 01
Foto: Vegetarians Dominate Meat Eaters (Flickr)

In Nederland zien we dankzij de EnergieWeter direct op een prijskaartje hoeveel geld we besparen met een energiezuinig apparaat. Dat het hier niet over klein geld gaan, blijkt uit het rapport ‘Energiebesparing in praktijk’ van Europese milieu-organisaties. Bij elkaar opgeteld kunnen we in Europa 44 miljard op energie besparen met zuinige huihoudelijke apparaten en verwarmingsinstallaties. Dit geld kunnen we vervolgens gebruiken voor investeringen in duurzame energiebronnen.

Hoe belangrijk het is om structureel in te zetten op echt groene energie werd deze week opnieuw duidelijk met het bericht over de lekkende CO2-opslag in Canada, met dodelijke gevolgen.

Het kabinet zet in op schone kolen, via CO2-opslag. Maar dit incident maakt duidelijk dat het de vraag is of deze bestaan. Ook de nieuwe film ‘Dirty Business‘ schetst een kritisch beeld van schone kolenenergie.

Gaat het zo mee? Ja toch?

Supermarkten willen graag groener worden, bleek deze week uit het klimaatplan van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Een belangrijke maatregel was het afschaffen van het aantal plastic zakjes. Dit is overigens geen uitdagende stap, eerlijk gezegd. Dekamarkt heeft de plastic zakjes bijvoorbeeld al lang afgeschaft en in Italië en Kenia geldt een landelijk verbod op plastic tasjes.

Het plan van de supermarkten kan dus vooruitstrevender, maar het is een goede eerste stap, zeker in combinatie met de duurzame supermarkten-motie die stelt dat alle supermarkt huismerken in 2015
kind- en slaafvrij, milieu- en diervriendelijk moeten zijn.

Opmerkelijk nieuws deze week over vegetariërs. Volgens onderzoek door Duitse psychologen blijken zij aardiger en slimmer te zijn. Vleeseters zijn het bijvoorbeeld eerder eens met uitspraken als ‘sommige groepen mensen zijn simpelweg inferieur aan andere groepen’ dan vegetariërs. Ook zou het tegenwoordig opkomende vegetarisme het eerst zichtbaar zijn bij intelligente mensen.

Welk psychologische profiel zouden psychologen schetsen van Richard and Rachelle Strauss? Zij slaagden er in om slechts 1 kilo afval te produceren in een heel jaar. Ze hergebruikten, recycleden en composteerden dat het een lieve lust was. Ook brachten ze altijd eigen tassen en dozen mee naar de winkel, bakten hun eigen brood en kochten vlees van een verantwoorde slager.

De moeite van Richard en Rachelle zou beloond moeten worden. Dat vindt ook de regering in Zuid-Korea. Zij wil, samen met Samsun en Hyundai, een spaarprogramma invoeren waarbij punten verdiend kunnen worden voor energie- en vuilnisbesparende acties. De punten zijn vervolgens goed voor een stevige korting op huishoudelijke apparaten en electronische auto’s.

Lees ook:

Groene shopgids: zo wordt duurzaam winkelen gemakkelijk

Slechts een vuilniszak met afval… per jaar

Strenge rookbeleid goed voor babylongen

Over de schrijver

1 reactie op “Optimistisch nieuwsoverzicht: vegetariërs aardiger en slimmer”

  1. Bijzinder grappig ,als het niet zo serieus bedoeld was, is de korte clip hier te zien en te lezen (in het engels) http://www.memri.org/clip/en/0/0/0/0/0/0/2755.htm
    Een arabische toxicoloog beweert hier o.a. dat het eten van varkensvlees de mens dom maakt .
    Daarnaast zegt hij ook zonder blikken of blozen dat mannen die hun baart laten staan virieler worden .
    Misschien heeft hij zelf teveel (verboden) varkensvlees gegeten !

Reacties zijn uitgeschakeld.