Optimistisch nieuwsoverzicht: Vreemdgaan zit in de hersenen (en je kunt er iets aan doen)

Coolcal2111 FlickrMannen en vrouwen die gemakkelijk voor een ander vallen terwijl ze al een relatie hebben, hebben minder controle over een bepaald gebied in de hersenen. Dat beweerde sociaal psycholoog Johan Karremans van de Radboud Universiteit deze week op een symposium over liefdesrelaties. Het goede nieuws: je kunt dit gebied trainen door testjes te maken, door meditatie of door te oefenen met ‘mindfulness’, een bepaalde manier van denken.

Wat je ook kunt trainen is spreken met zo’n overtuiging dat je er om te beginnen zelf in gelooft. De truc daarvoor is: laat woorden als ‘een beetje’, ‘waarschijnlijk’, ‘proberen’ of ‘zou kunnen’ uit je vocubulaire en vervang deze door krachtige werkwoorden als “kunnen”, “zullen” en “doen”. Daarmee stuur je een heldere boodschap naar je onderbewuste die er voor zorgt dat je vol overtuiging doet wat je van plan bent.

Een mooi voorbeeld van ‘met volle overtuiging doen wat je van plan bent’,is het project ‘Wijwillenzon’. In november stelden de initiatiefnemers zichzelf ten doel om 10 Megawatt zonne-energie extra in Nederland op te wekken door met een grote groep consumenten 50 duizend zonnepanelen in te kopen. En dat is gelukt! Nederland krijgt er hierdoor in een klap 33% zonne-energie bij.

Tenslotte nog optimistisch nieuws met het oog op het weekend. Bier helpt tegen diabetes. Een of twee pilsjes per dag past in een gezonde leefstijl en vermindert de kans op zuikerziekte. Let op: dit is geen slogan van Heineken, maar de boodschap van promovendus Michel Joosten. Joosten vond dat matige drinkers, voor mannen is dit maximaal twee glazen, voor vrouwen een glas per dag, ongeveer 40 procent minder kans hadden om suikerziekte te ontwikkelen dan mensen die niet drinken. Proost, prettig weekend!

Bronnen: Nu.nl, Ode, Nieuwsbank en hetkanWel

Lees ook:

Goede oude telefoon helpt Egyptenaren op internet

Nederland krijgt er in een keer 33% zonne-energie bij

Minder slapen helpt tegen slapeloosheid

Over de schrijver

5 reacties op “Optimistisch nieuwsoverzicht: Vreemdgaan zit in de hersenen (en je kunt er iets aan doen)”

Reacties zijn uitgeschakeld.