Optimistisch nieuwsoverzicht: vroeger was alles slechter

Foto: Jessjamesjake (Flickr)

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau verlangt Nederland terug naar de jaren ’50. Maar waarom eigenlijk? Volgens Dagblad De Pers was het een rottijd: je woonde bij je schoonouders op een tochtige zolder of in een heel klein huisje. Als je uit eten wilde, was Foe Yong Hai het culinaire hoogtepunt. Maar ach… je had eigenlijk alleen de zondag om je daar druk over te maken. De rest van de week was je aan het werk. O, en voor polio en TBC hoefde je helemaal niet naar Afrika, voor hoge babysterfte trouwens ook niet.

Hoe anders is dat nu? We wonen luxer en leven gezonder. En het wordt nog beter! St. Maarten blogde op hetkanWel dat we steeds vaker de 100 zullen halen door de toegenomen welvaart.

De website, The Boston Globe, brak deze week een lans voor eenzaamheid. In een tijd waarin we altijd in contact staan met anderen via Twitter, Facebook of SMS, heeft alleen zijn weinig aanzien. Onterecht, want er zijn veel voordelen aan tijd alleen doorbrengen. Je wordt er bijvoorbeeld een betere vriend van, ontdekte Adam Wayts, onderzoeker aan de Harvard Universiteit. Alleen zijn, heeft een positieve invloed op ons empathisch vermogen en dit brengt ons dichterbij andere mensen. Eenzaamheidsexpert, wetenschapper Cacioppo, legt uit dat je beschikbaar moet zijn om je met anderen te verbinden. En dat kan alleen als je af en toe een pauze neemt om tot jezelf te komen.

Een bijkomend voordeel van alleen zijn, is dat je tijd hebt voor een dutje. Over ‘tukkies’ wordt vaak lacherig gedaan, maar let op: je wordt er slimmer van! Proefpersonen die 100 minuten sliepen voor ze een avondje gingen blokken, scoorden in een onderzoeksexperiment significant hoger op een geheugentest dan proefpersonen zonder dutje. Daar staat weer tegenover dat je optimistischer wordt van slaapgebrek, maar dat bleek deze week ongewenst optimisme te zijn, want het maakte mensen roekeloos doordat ze hun kansen overschatten.

Tenslotte was er deze week goed nieuws voor de Nederlandse filmmaker Paul Verhoeven. Inwoners van de Amerikaanse stad Detroit willen een standbeeld van Robocop, de cybernetische politieagent uit de gelijknamige film van 1987.Volgens hen staat Robocop symbool voor de strijd van de stad tegen de desastreuze gevolgen van de economische politiek van Ronald Reagan. Op de website Detroit needs Robocop is al $60000 dollar opgehaald voor een standbeeld.

Bronnen: CBSNews, De Pers en NRCnext

Lees ook:

Van slaapgebrek word je optimistisch

We halen steeds vaker de 100, maar onsterfelijkheid zit er niet in

Man in retrotrui deelt knuffels uit

Over de schrijver