Optimistisch nieuwsoverzicht: zonnecellen van tandpasta

Ma1974 Flickr
Foto: Ma1974, Flickr

In de kwartaalbijlage van Ode bij NRC viel deze week te lezen dat een onderzoeksteam aan de Universiteit van Oxford een methode heeft ontdekt om zonnecellen te maken van metaaloxide, een bestanddeel dat ook in tandpasta voorkomt. De techniek is goedkoper en milieuvriendelijker dan de huidige zonneceltechnologie omdat de gebruikte stoffen in overvloed aanwezig zijn. In het onderzoek werd metaaloxide in combinatie met verf aangebracht op glas om zonne-energie om te zetten in schone elektriciteit. Volgens de onderzoekers kan het glas worden geproduceerd in verschillende transparante kleuren waarmee gebouwen en ramen kunnen worden bedekt.

Verder deze week goed nieuws voor koffieleuten. Vrouwen die regelmatig koffie drinken, hebben minder kans op borstkanker. Deskundigen van het Karolinska Instituut in Stockholm analyseerden gegevens van bijna 6.000 vrouwen na hun menopauze. De resultaten bewijzen dat koffie het ontwikkelen van oestrogeen-receptoren, wat borstkanker veroorzaakt, tegengaat. Een vrouw die vijf of meer koppen koffie per dag drinkt, blijkt 57% minder kans op borstkanker te hebben in vergelijking met de vrouw die 1 kopje of minder per dag drinkt.

Gratis de weldoener uithangen blijkt sinds enige tijd ook mogelijk. Je geeft geld, maar het kost je niks. Dat klinkt als ‘gratis doneren’ en dat is precies wat de actie 6x6x6 mogelijk maakt. Sinds april 2011 reizen 6 teams naar 6 verschillende continenten om 6 opdrachten uit te voeren voor 6 goede doelen: STOP AIDS NOW!, Solidaridad, oneMen, Hivos, EEN en Fairfood. Voor elke volger van deze actie via Facebook of Twitter doneren sponsoren €0,30 aan de 6 goede doelen. Vraag je vrienden ook om zich gratis van hun gulle kant te laten zien.

Tenslotte bleek deze week opnieuw dat wat goed voor het milieu is meestal ook goed voor de gezondheid uitpakt. LED lampen blijken niet alleen superzuinig, maar hebben mogelijk ook een goede uitwerking op Alzheimer. Doordat het mogelijk is LED te dimmen en verschillende kleuren licht te combineren, zou elke kleur van het kleurenspectrum gemaakt kunnen worden. Onderzoekers van Drexel universiteit van Philadelphia, proberen nu LED’s te creëren die zich automatisch aanpassen aan de daglengte en de seizoensgebonden kleurtemperatuur van echt zonlicht. Eerder onderzoek toonde aan dat natuurlijk daglicht helpt om de symptomen van dementie te voorkomen. Ziekenhuizen zouden door met LED daglicht na te bootsen, lichttherapie kunnen bieden aan patiënten.

Bronnen: Ode, hetkanWel

Lees ook:

Minder kans op borstkanker dankzij koffie
Gratis doneren kan wel
LED’s besparen energie maar werken ook tegen Alzheimer

Over de schrijver

2 gedachten over “Optimistisch nieuwsoverzicht: zonnecellen van tandpasta”

 1. Mensen met Alzheimer kunnen beter gewoon regelmatig in de natuurlijke zon gaan zitten. Iedereen heeft zonlicht nodig om gezond te zijn/worden/blijven (uiteraard is een TEveel aan zonlicht niet goed).

 2. Cafeine heeft een negatief effect op oestrogeen (het vrouwelijke hormoon)… Wat weer kan leiden tot allerlei andere lichamelijke klachten en ziektes zoals aan de baarmoeder en het Hart!

  Inname van cafeine zorgt ervoor dat je vet uit je gezicht en billen verbrand waardoor je tijdelijk meer energie hebt maar je kan er dus ook snel uit gaan zien als een ‘junk’ (wat zeker niet aantrekkelijk is bij vrouwen) en je raakt snel ‘opgebrand’ en dus uitgeput als je weinig lichaamsvet hebt…
  Bovendien is het (vooral voor vrouwen) zeer ongezond om te weinig lichaamsvet te hebben (dat veroorzaakt o.a. sterke hormoonschommelingen wat weer tot andere lichamelijke en uiterlijke klachten kan leiden)…

  Regelmatig veel cafeine drinken verhoogt bovendien de kans op suikerziekte!

  Zwarte koffie wordt gebrand en bestaat dus uit geoxideerde stoffen… Wat kankerverwekkend is. Regelmatig koffie drinken is dus kankerverwekkend.

  Een gezonder alternatief voor gebrande koffie is Groene koffie. Dat zijn de natuurlijke koffiebonen die niet gebrand zijn.

  Groene Thee (gestoomde thee-blaadjes i.p.v. gebrande 'zwarte' thee blaadjes) geeft ook meer energie, bevat weinig cafeine, geen calorien, is dorstlessend i.p.v. uitdrogend, bevat anti-oxidanten en heeft een reinigende werking op tanden, mond, keel en lichaam en is juist lekkerder zonder suiker.

Reacties zijn gesloten.