Optimistische instelling helpt om gezonder te leven

Plezier Mike Baird21
Vrouwen Sporten Vooral Voor De Lol, Mannen Voor De Langere Termijn. Bron: Flickr, Mike Baird

Onderzoekers van de Australische Victoria Universiteit wilden weten op grond waarvan mensen  kiezen voor gezond leven. Veel mensen geloven dat je gedrag kunt veranderen door mensen beter te informeren, of ervoor te zorgen dat ze genoeg geld hebben om bijvoorbeeld gezonde producten te kopen. Uit onderzoek van dr. Stefanie Schurer van de Victoria Universiteit in Melbourne blijkt echter dat een optimistische levensinstelling een grote rol speelt in het maken van gezonde keuzes.
Mensen die geloven dat ze hun leven zelf in de hand doen gemiddeld meer aan lichaamsbeweging, ontbijten beter, hebben een gezonder eetpatroon dan anderen en zijn bijvoorbeeld minder geneigd te roken. Uit het onderzoek bleek ook dat mannen en vrouwen verschillende redenen hebben om te kiezen voor gezond leven.
Plezier
De meeste optimistische mannen kozen voor een bepaalde levensstijl met de verwachting om in de toekomst gezonder te blijven. Vrouwen met eenzelfde positieve houding investeerden meestal in hun gezondheid omdat ze genieten van de levensstijl die daarbij hoort.
Volgens Stefanie Schurer leggen deze bevindingen een flink obstakel bloot in de strijd tegen overgewicht.  Wat blijkt namelijk uit een recent ander onderzoek (ook door haar uitgevoerd): volwassen mensen houden in het algemeen vast aan overtuigingen die ze eenmaal aan hebben genomen. En ze blijven er zelfs aan vasthouden als hun gezondheid daar zwaar onder te lijden heeft.
Investeren in een optimistische instelling zou een goede manier kunnen zijn om dit obstakel te overwinnen.
Bron: Medicalxpress
Lees ook
Optimisme is goed voor je hart
Snel afgeleid? Train jezelf in positief denken
Slaap jezelf dun

Over de schrijver